ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Български шофьори от шест дни са блокирани на границата между Сирия и Ирак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 12.01.2005Коментари (0)859
Сирийският активист в защита на човешките права, адвокат Анауар ал Бунни заяви за изданието “Арабски новини”, че американските сили в Ирак са блокирали от шест дни насам и не позволяват преминаването на сирийско-иракската граница на над 300 шофьори на камиони. По думите му 280 от тях са сирийци, а останалите – ливански и български граждани. Те са блокирани на контролно-пропускателния пункт “Ал Яаруба”, на около 680 км северно от Дамаск. Информацията е на Focus news. Юристът посочва, че “американските сили държат 300 сирийски, ливански и български шофьори без храна, вода и подслон”. Той призовава Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и други хуманитарни организации “да се намесят за освобождаването на тези хора и да ги освободят от страданията им, тъй като те са подложени на изключителен студ на трудния климат на пустинята”. В изявлението се отправя призив сирийските и иракските власти “да работят за разрешаването на този хуманитарен въпрос колкото се може по-бързо”. Същевременно изданието “Арабски новини” цитира сирийския ежедневник “Ал Даура”, според който американските сили са държали блокирани до края на декември 2004 г. 300 шофьори от двете страни на сирийско-иракската граница в продължение на шест дни и сирийската армия се е намесила и е ескортирала камионите, които са останали блокирани в продължение на шест дни на връщане, след като са разтоварили товарите си в Ирак. Посолствата на България в Дамаск и в Бейрут проверяват достоверността на информацията за блокирани на сирийско-иракската граница български шофьори на камиони. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерството на външните работи. Както по-рано АФП съобщи, като се позова на официален представител на МВнР на Ливан, пожелал анонимност, Ирак е затворил границата със Сирия за преминаване на камиони до провеждането на изборите на 30 януари. “В резултат в настоящия момент голям брой камиони са блокирани на граничния пункт Ал Яарабия”, посочи източникът. В Сирия адвокат за човешките права потвърди, че преминаването на камиони в двете посоки е прекратено и съобщи, че в момента около 300 чуждестранни шофьори са блокирани. “През последните шест дни американските сили в Ирак са забранили влизането в Ирак от Сирия на около 300 сирийски, ливански и български шофьори на камиони”, каза за АФП адвокат Анауар ал Бунни.
По данни от посолството на България в Дамаск, паспортната служба на сирийския граничен пункт “Ал Яаруба” има данни за преминали на иракска територия около 10 български шофьори на камиони през последните дни. Те са спрени от коалиционните сили на иракския граничен пункт, с оглед тяхната безопасност, се посочва в изявлението на МВнР. Българските дипломатически мисии в района полагат усилия за получаване на допълнителна информация от компетентните власти за състоянието на българските шофьори с оглед оказване на съдействие. МВнР припомня, че нееднократно е предупреждавало българските шофьори да се въздържат от пътуване на иракска територия.
Представител на посолството на България в Сирия пътува към граничният пункт “Ал Яаруба” на границата с Ирак, който на място да установи връзки с блокираните български шофьори и да окаже съдействие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: