ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Да работиш 50 години и да получиш накрая 1200 евро пенсия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 24.10.2023Коментари (0)3680
©
65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка сутрин в 4:15 часа. Той се е върнал обратно на работа в службата по сметоизвозването в града и обикаля улиците с 26-тонния камион за събиране на био отпадъци. След 28 години стаж Витерсхайм знае маршрута наизуст, разказва в своя публикация германската обществено-правна медия ARD.

Той е пенсионер от началото на годината, но през април работодателят му го попитал дали би могъл да се върне на работа за няколко месеца - да помогне. "Нямах други планове, семейството ми нямаше нищо против и още на следващия ден се обадих", споделя Витерсхайм пред ARD, цитиран от "Deutsche Welle".

Той е сключил договор до края на годината и отново работи на пълно работно време.

Когато няма млади кадри

Службите по сметосъбирането в Бон са върнали на работа и много други свои пенсионирани служители - кандидатите за шофьори на камиони просто не са достатъчно. Някои в момента карат обучение, но ще минат месеци, докато се квалифицират достатъчно, за да обикалят града с огромните сметосъбирачи.

Тепърва предстои пенсионирането на още много служители на бонската фирма по чистота. И ако своевременно не се намерят техни заместници, ще трябва и други пенсионери да продължат да работят. Говорителят на фирмата Жером Льофевр казва пред ARD, че след първия успешен експеримент ще продължи да се разчита на този инструмент.

Егон Витерсхайм също е доволен - получава пълна заплата наред с пенсията си, което определено е стимул. От началото на годината границата за допълнителните доходи на пенсионерите падна - правителството очевидно осъзна, че трудовият пазар има нужда от тях.

Пенсионерите в Германия все по-често работят

Днес броят на пенсионерите в Германия, които продължават да работят, нараства. По данни на министерството на труда в момента работещите хора на възраст над 67 години са 1,123 милиона, пише ARD. В края на миналата година те са били с 56 000 по-малко. По-голямата част работят на непълен работен ден със заплащане от 520 евро на месец.

Някои се връщат на работа, за да осъществят по-плавно прехода между работата и пенсионерския живот. "Но има и пенсионери, които имат нужда от пари и просто им се налага да продължат да работят", казва пред ARD Бернд Ломюлер от Агенцията по труда в Бон.

Това важи в най-голяма степен за хората, получавали ниски заплати, които след това получават и ниски пенсии. Волфганг Дал е един от тях и макар да е работил 48 години, взима само 1200 евро пенсия. "Ако живеех сам, без да си делим разходите с партньорката ми, щеше да ми се наложи да разчитам на социални помощи", обяснява той пред ARD. В момента Дал опакова лекарства три пъти седмично по седем часа. Разказва, че от 25-те служители, наети за тази дейност, четирима били пенсионери.

Какво казва лекарят?

Съпругата на Дал, която е на 70 години, също продължава да работи. Двамата имат задължения, които трябва да изплащат. "Едва след това ще намалим заетостта си - дори ако трябва да живеем по-скромно", казва Дал пред ARD.

Шофьорът на камион Витерсхайм няма намерение да удължава договора си, когато той изтече - така го посъветвал неговият лекар. "Ако не седя с часове на люлеещата се седалка на камиона, няма да имам определени оплаквания, ми каза лекарят. Смятам да се вслушам в неговата препоръка."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: