ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Два изтребитела F-16 паднаха, след като Турция наруши гръцкото въздушно пространство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 24.05.2006Коментари (0)1384
©
Гръцки и турски изтребител Ф-16 са се сблъскали във въздуха над гръцкия остров Карпатос в Егейско море, предаде Ройтерс, като се позовава на гръцкото мнистерство на отбраната.

Гръцката телевизия "Нет" съобщи, че самолетът на турските военновъздушни сили паднал в югоизточната част на Егейско море, а гръцкият изчезнал от радарите.

Катапултиралият турски пилот е бил спасен от търговски кораб на около 100 мили от турския бряг. Началникът на генералния щаб ген. Хилми Йозкьок е разговарял с гръцкия си колега за сблъсъка на двата изтребителя.

Говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос съобщи, че външният министър Дора Бакояни прекъсва посещението си в Хелзинки и се завръща в Атина заради инцидента, който бе определен като "безпрецедентен" и "предизвикал шок и ужас".

Гръцки военни източници съобщиха, че турският самолет е нарушил въздушно пространство на съседната страна и е бил последван отблизо от гръцкия Ф-16.

Според съобщението на Генералния щаб на турските въоръжени сили, цитирано от електронното издание на в. "Нафтемборики", гръцки военни самолети са попречили в 12,48 ч. на турски самолети, "изпълняващи тренировъчен полет в международното въздушно пространство" над Егейско и Средиземно море.

Информацията от турската страна е, че сблъсъкът е станал във въздушното пространство на 35 мили южно от остров Родос, като се потвърждава и съобщението, че турският пилот, помощник-капитан Халил Ибрахим Йоздемир е бил спасен, пише вестник "Нафтемборики".

Турския телевизионен канал НТВ и агенция Ройтерс съобщават, че той е отказал да се качи на гръцкия хеликоптер Супер Пума, пристигнал пръв на мястото.

Според гръцката телевизия "Мега", сблъсъкът е станал на 15 морски мили югоизточно от остров Карпатос и в международни води. Турският Генерален щаб потвърди, че техният самолет е бил Ф-16 и е излетял от базата в Балъкесир.

Напрежението между Атина и Анкара често е фокусирано върху споровете за суверенитета им върху въздушното и морското пространство в Егейско море.

Гърция настоява за 10-милна суверенна зона около бреговете й, но Турция признава само 6 мили и изтъква, че има право да извършва учения в международно въздушно пространство.

Заради различията между двете страни за ширината на въздушното и морското пространство над Егейско море те бяха на ръба на война през 1996 г. Тогава ябълката на раздора беше спора суверенитета върху безлюден скалист остров.

Инцидентът над Егейско море няма да повлияе на процеса на подобряване на двустранните отношения между Атина и Анкара, се казва в комюнике на гръцкото външно министерство, цитирано от Франс прес.

Според текста турският външен министър Абдуллах Гюл е телефонирал на гръцката си колежка Дора Бакояни. Двамата министри са изразили съжалението си за случилото се и са постигнали съгласие, че то не трябва да повлияе на стремежа на двете страни за подобряване на техните отношения.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: