Един от заложниците в гръцкия автобус е българин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:47 / 15.12.2004
704
В отвлечения край Атина автобус към момента са останали 12 заложника, след като терористите освободиха някои от тях, съобщава РИА Новости. Единият от освободените е българин, съобщи телевизия ЕРТ. Той е в добро състояние.
Похитителите обещават да освободят повечето от тях, според постигната до момента уговорка с полицията. В замяна ще получат достъп до летището в Атина, което се намира наблизо.
Едната от освободените жени - Кондилия Стефани, е хоспитализирана с травма на главата. По данни на гръцката Македонска информационна агенция терористите са удряли жената по главата. Пострадалата е в шок и има нужда от хирургическа помощ.
Агенция АНА съобщи, че, по думите на шофьора и кондуктора, похитителите няколко пъти преди това са пътували с този автобус. По данни на шофьора Христомос Мицу двамата се качили в автобуса на спирка Пикерми през задната врата и седнали отзад. Кондукторът Елиас Вивонтас, който им е продал билети, казва, че е познал тези хора, защото ги е виждал и по-рано по същия маршрут. Щом автобусът тръгнал от спирката, единият от престъпниците стрелял в тавана и шофьорът отначало помислил, че нещо се е счупило. "Аз незабавно отворих вратата на автобуса и заедно с Елиас бързо го напуснахме, след като разбрахме, че вътре нещо не е наред. Видяхме хора да се втурват към предните седалки, а онези двамата започнаха да стрелят и да викат на пътниците да седната. Аз измъкнах навън жената, която беше до мен. Още един-двама успяха да избягат с мен и кондуктора", - обяснява шофьорът Мицу, цитиран от АНА. Той потвърждава също, че сред пътниците няма деца.
Оказалата се сред пътниците Стела Матара, сътрудничка на транспортната компания, чиято собственост е автобусът, се е свързала с ръководството и е съобщила, че похитителите не оказват психологически натиск върху заложниците и тя се надява всичко да свърши благополучно.
По непотвърдена информация престъпниците имат спортен сак, в който те твърдят, че държат бомба. Исканията им са да получат един милион евро, шофьор и достъп до летище. Срещу това обещават да освободят всички жени. Според местни медии терористите искат да летят за Русия. Отначало се съобщаваше, че желанието е било съобщено лично от тях по телефона на радио "Алфа", но по последна информация, това е направила една от освободените заложнички, чиято самоличност все още не е уточнена.
Гръцката полиция все още води преговори за освобождаването на останалите заложници. В близкия супермаркет е обособен център за психологическа помощ на близките на отвлечените. Районът в диаметър 300 м е отцепен. На мястото са руски и албански дипломатически представители поради предположенията за принадлежността на терористите към едната или другата нация. И двете версии не са потвърдени до момента. Гръцката Македонска агенция, като се позова на източник от полицията съобщи, че автобусът е отвлечен от "обикновени рецидивисти" от албански произход, които съвсем наскоро са имали проблеми с органите на реда. Според същия източник те са навъзраст между 25 и 32 години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).