Ердоган призовава за натиск върху САЩ, за да спрат израелската офанзива в Газа

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:24 / 12.11.2023
2230
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за оказване на натиск върху Съединените щати за спиране на офанзивата на Израел в Газа, но заяви, че няма да има споразумение, освен ако Вашингтон не приеме анклава за палестинска земя, предаде Al Arabiya.

Ердоган се завърна от среща на върха на арабски и мюсюлмански лидери в саудитската столица Рияд, която осъди "варварските действия" на израелските сили в Газа.

Ердоган трябва да посети Германия в петък и планира да пътува до Египет и да приеме президента на Иран през следващите седмици.

"Трябва да водим преговори с Египет и страните от Персийския залив и да оказваме натиск върху Съединените щати“, смята Ердоган.

"САЩ трябва да увеличат натиска си върху Израел. Западът трябва да увеличи натиска върху Израел... За нас е жизненоважно да осигурим прекратяване на огъня", допълва той.

Ердоган, който беше на пътуване до село в североизточна Турция, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше в Анкара на 5 ноември, не изключи среща и с президента Джо Байдън.

"Най-важната страна, която трябва да бъде включена, са Съединените щати, които имат влияние върху Израел", коментира Ердоган.

Но той допълва, че няма да се обади на Байдън.

Блинкън "току-що беше тук (в Турция). Предполагам, че Байдън ще ни приема оттук нататък. Не би било подходящо да се обадя", коментира той пред репортели.

"Не можем да се съгласим с Байдън, ако той подхожда (към конфликта) като вижда Газа като земя на окупиращи заселници или Израел, а не като земя на палестинския народ“, категоричен е Ердоган.

Виж коментарите (0)

Още по темата (236):
22.06.2024 МВнР излезе с предупреждение
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
01.06.2024 Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не бъде
унищожена
31.05.2024 Израел си иска заложниците
31.05.2024 Израел предложи прекратяване на огъня 
26.05.2024 В Израел вият сирени за въздушна опасност
Още новини от Международни новини:
Мицкоски нападна България, Гърция и ЕС
САЩ се намесиха в спора за спазването на Преспанското споразумени...
Apple предупреди собствениците на айфони
Огнена стихия бушува опасно близо до България
Пазете се от новия вариант на коронавируса, който върлува в Гърци...
Масови глоби по плажовете в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).