Европейската комисия прие положително становище за присъединяването на България и Румъния

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:45 / 22.02.2005
1000
Европейската комисия прие днес на заседание в Страсбург положително становище за присъединяването към ЕС на България и Румъния. Това решение е следствие от успешното приключване на преговорите за присъединяване на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 декември 2004 г. и изготвянето на договора за членство през февруари 2005 г., се съобщава в официалния интернет сайт на комисията.
“Днешното решение поставя следващия крайъгълен камък в нашите отношения и еднозначен сигнал, че Комисията казва на България и Румъния добре дошли в европейското семейство. Въпреки тези страни не трябва да спират да работят; напротив, през 2005 и 2006 г. трябва да се работи още по-усилено, за да може да бъдат извършени реформите и така неограничено и навременно да бъдат изпълнени всички условия за членството,” се казва в съобщението.
В същото време се припомня, че ако при подготовката за членство се появят по-големи проблеми, може да се прибегне до отлагане на членството на една от двете или и на двете страни с една година, за което е предвидена специална клауза. Подобно решение трябва да бъде взето единодушно от страните-членки въз основа на препоръка на Комисията. В случая на Румъния към клаузата може да се прибегне и чрез решение на страните членки, взето с квалифицирано мнозинство по препоръка на комисията в определени сфери, свързани с правосъдието и вътрешните дела, както и конкуренцията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).