ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европейският парламент одобри назначаването на първия български комисар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 12.12.2006Коментари (1)1539
Европейският парламент одобри назначаването на новия член на Комисията, г-жа Меглена КУНЕВА, за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2009 г. с 583 гласа "за", 21 "против" и 28 "въздържали се". Кандидатурата на румънския кандидат г-н Орбан беше одобрена с 595 гласа "за", 16 "против" и 29 "въздържали се". И двата вота бяха приветствани с аплодисменти в пленарната зала.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че за първи път договорът за присъединяване предвижда изрично одобрението на ЕП за новите членове на Комисията. "Убеден съм, че и двамата отговарят на изискванията," каза Барозу и допълни, че те са забележителни личности, положили огромни усилия страните им да се присъединят към ЕС. "Смятам че двамата доказаха етичност, професионализъм и богат опит, както и европейска ангажираност," добави той. В заключение той припомни, че с присъединяването на двете държави ще приключи петото разширяване на ЕС - членството ще даде на България и Румъния нова увереност и динамизъм. "Уверен съм че това ще е полезно за целия съюз", каза Барозу.

Председателят на групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че за него е удоволствие да даде подкрепа на двете кандидатури и неговата група казва твърдо "да".

Председателят на групата на европейските социалисти Мартин Шулц каза, че изслушванията са много важно правомощие на ЕП, процедурата не е формалност, а възможност да се видят качествата на кандидатите. Според Групата на европейските социалисти кандидатите са се справили добре и те са подходящи. Г-н Шулц добави, че ресорът на г-н Орбан не е много ясен и припомни, че ЕК трябваше да се потруди да му намери ресор предвид броят на комисарите - 27. В тази връзка председателят на социалистите подчерта, че Договорът от Ница не е подходяща основа за функционирането на съюз от 27 членки. Според него лимитът на броя на комисарите в ЕК е достигнат и г-жа Кунева и г-н Орбан са в трудно положение. "Ще ви дадем своето доверие и се надявам, че ще го оправдаете", каза Шулц, обръщайки се към новите комисари.

Председателят на групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън припомни активното участие на двамата в преговорите за присъединяване на страните им. В тази връзка според него е справедливо и двамата кандидати да пожънат известна част от успеха, а знанията в хода на преговорите определено ще им послужат. Той им пожела успех в името на Европа.

Председателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Моника Фрасони заяви, че групата й ще гласува за двете кандидатури, но припомни, че това не е вот за политиката на Комисията, която групата й не одобрява. "Скоро г-жа Кунева ще се увери, че лобитата на промишлеността са по добре защитени в ЕК от тази на потребителите," предупреди тя.

Франсиз Вюрц от конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица пожела добре дошли на двамата комисари. Той добави, че би било по добре ако председателят на ЕК беше преразгледал състоянието на ЕК и беше прераздал картите, за да може Комисията да бъде одобрена като цяло. Това според него щеше да е добре за разширената ЕК и парламентарната демокрация.

Председателят групата на Съюза на Европа на нациите Брайън Кроули приветства назначаването на новите комисари и призова колегите си да не политизират въпроса във връзка с портфейла на г-н Орбан.

Джефри Титфорд от Независимост/Демокрация каза, че не е съгласен с двете кандидатури и припомни, че е гласувал против присъединяването на двете страни - "не оценихме социалната цена на разширяването", каза той. Според него с членството си в ЕС, България и Румъния ще заменят желязната завеса с непроницаемата завеса на европейската бюрокрация.

Официалното решение за назначаването на двамата комисари ще се вземе от Европейския съвет по време на срещата на върха, която ще се проведе тази седмица в Брюксел.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Кирил
на 12.12.2006 г.
0
 
 
Може ли снахата на члена на Политбюро И.Пръмов да не се уреди?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лига Европа 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: