Европейският парламент одобри назначаването на първия български комисар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:54 / 12.12.2006
1540
Европейският парламент одобри назначаването на новия член на Комисията, г-жа Меглена КУНЕВА, за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2009 г. с 583 гласа "за", 21 "против" и 28 "въздържали се". Кандидатурата на румънския кандидат г-н Орбан беше одобрена с 595 гласа "за", 16 "против" и 29 "въздържали се". И двата вота бяха приветствани с аплодисменти в пленарната зала.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че за първи път договорът за присъединяване предвижда изрично одобрението на ЕП за новите членове на Комисията. "Убеден съм, че и двамата отговарят на изискванията," каза Барозу и допълни, че те са забележителни личности, положили огромни усилия страните им да се присъединят към ЕС. "Смятам че двамата доказаха етичност, професионализъм и богат опит, както и европейска ангажираност," добави той. В заключение той припомни, че с присъединяването на двете държави ще приключи петото разширяване на ЕС - членството ще даде на България и Румъния нова увереност и динамизъм. "Уверен съм че това ще е полезно за целия съюз", каза Барозу.

Председателят на групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че за него е удоволствие да даде подкрепа на двете кандидатури и неговата група казва твърдо "да".

Председателят на групата на европейските социалисти Мартин Шулц каза, че изслушванията са много важно правомощие на ЕП, процедурата не е формалност, а възможност да се видят качествата на кандидатите. Според Групата на европейските социалисти кандидатите са се справили добре и те са подходящи. Г-н Шулц добави, че ресорът на г-н Орбан не е много ясен и припомни, че ЕК трябваше да се потруди да му намери ресор предвид броят на комисарите - 27. В тази връзка председателят на социалистите подчерта, че Договорът от Ница не е подходяща основа за функционирането на съюз от 27 членки. Според него лимитът на броя на комисарите в ЕК е достигнат и г-жа Кунева и г-н Орбан са в трудно положение. "Ще ви дадем своето доверие и се надявам, че ще го оправдаете", каза Шулц, обръщайки се към новите комисари.

Председателят на групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън припомни активното участие на двамата в преговорите за присъединяване на страните им. В тази връзка според него е справедливо и двамата кандидати да пожънат известна част от успеха, а знанията в хода на преговорите определено ще им послужат. Той им пожела успех в името на Европа.

Председателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Моника Фрасони заяви, че групата й ще гласува за двете кандидатури, но припомни, че това не е вот за политиката на Комисията, която групата й не одобрява. "Скоро г-жа Кунева ще се увери, че лобитата на промишлеността са по добре защитени в ЕК от тази на потребителите," предупреди тя.

Франсиз Вюрц от конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица пожела добре дошли на двамата комисари. Той добави, че би било по добре ако председателят на ЕК беше преразгледал състоянието на ЕК и беше прераздал картите, за да може Комисията да бъде одобрена като цяло. Това според него щеше да е добре за разширената ЕК и парламентарната демокрация.

Председателят групата на Съюза на Европа на нациите Брайън Кроули приветства назначаването на новите комисари и призова колегите си да не политизират въпроса във връзка с портфейла на г-н Орбан.

Джефри Титфорд от Независимост/Демокрация каза, че не е съгласен с двете кандидатури и припомни, че е гласувал против присъединяването на двете страни - "не оценихме социалната цена на разширяването", каза той. Според него с членството си в ЕС, България и Румъния ще заменят желязната завеса с непроницаемата завеса на европейската бюрокрация.

Официалното решение за назначаването на двамата комисари ще се вземе от Европейския съвет по време на срещата на върха, която ще се проведе тази седмица в Брюксел.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Мицкоски: Отношението на ЕС към Северна Македония е диктат
"Те победиха Наполеон и Хитлер": Тръмп обеща да извади САЩ от вой...
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Серия от земетресения разтърсиха любима дестинация на хиляди бълг...
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).