ФБР е по петите на стрелеца от Мейн, убитите са поне 16 души

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
15:53 / 26.10.2023
1043
Агенти на ФБР търсят стрелеца от щата Мейн, обучен инструктор по огнестрелно оръжие от армейския резерв, потвърдените убити са поне 16 души. Пресконференция за масовата стрелба ще се проведе в 10:30 сутринта местно време (17:30 българско време) в кметството на Луистън. 

Федерални агенти от Федералното бюро за разследване (ФБР), Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, Министерството на вътрешната сигурност и други се присъединиха към издирването на лице, което според полицията е свързано за стрелбите в Луистън, Мейн, според служители на правоприлагащите органи на САЩ.

ФБР е изпратило десетки агенти и друг персонал, за да помогне на местната и щатската полиция, водеща разследването.

Те включват екипи за събиране на доказателства, експерти в помощ на жертвите и технически специалисти, казаха служители на правоприлагащите органи на САЩ.

Следователите разглеждат сигнали от мобилни телефони, за да се опитат да идентифицират движението му в часовете и дните преди стрелбата, както и проучват социалните медии и други електронни записи, за да се опитат да идентифицират местонахождението му.

Най-малко 16 души са потвърдените убити при масовата стрелба в ресторанта и зала за боулинг в Люистън, щата Мейн, в сряда вечерта, според множество източници от правоприлагащите органи. Източник CNN твърди, че броят на жертвите може да достигне 22.

Води се интензивно издирване на заподозрения, казаха служители, а полицията моли жителите да се приютят на място. Люистън е вторият по големина град в щата и е на около 56 километра северно от Портланд.

40-годишният Робърт Кард се издирва като запозрян за касапницата, а полицията в Луистън  каза, че той "трябва да се счита за въоръжен и опасен".

Както по-рано "Фокус" съобщи, насилието от последните часове е добавено към списъка от вече 565 масови стрелби, регистрирани в Съединените щати само за тази година, според Архива на насилието с оръжие (Gun Violence Archive).

Нестопанската организация и CNN определят масовите стрелби тези, при които са застреляни четирима или повече души, с изключение на стрелеца.

Близо 1 от всеки пет 5 възрастни в САЩ е имал член на семейството, убит с оръжие, включително убийства и самоубийства, според проучване от 2023 г. на KFF (известната преди като Фондацията на семейство Кайзер). Приблизително същата част от възрастните са били лично заплашвани с пистолет и около 1 на всеки 6 възрастни е бил свидетел на нараняване от стрелба, установи проучването.

ФБР определя "масовото убийство" като убийството на четирима или повече души и проследява "активни инциденти с стрелба", но няма федерално или съгласувано определение за масова стрелба.

Изследователите от Gun Violence Archive събират автоматично данни от около 7500 правоприлагащи агенции, медии и други организации, каза изпълнителният директор Марк Брайънт пред CNN през 2022 г. След това те преглеждат резултатите, проверяват повторно медийните източници, проследяват полицията и добавят тази информация към базата данни. Повечето изстрели се добавят към системата в рамките на около 72 часа, каза Брайънт.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
28.10.2023 Как да действаме при масова стрелба: Барикадирането и изключването на телефона спасяват човешки животи
28.10.2023 Лъчезар Милушев: Стрелецът от Мейн е планирал всичко, средата за сигурност е променена
28.10.2023 Заподозреният за стрелбата в Мейн е открит мъртъв
27.10.2023 Намериха бележка в дома на стрелеца от Мейн, 14-годишно момче и баща му са сред жертвите
26.10.2023 Поне 18 са убитите в Мейн, "въоръжен и опасен" стрелецът-беглец е награждаван военен
26.10.2023 Смъртоносните тайни на AR-15 - предпочитаното оръжие за масовите убийци в
САЩ
Още новини от Международни новини:
Земетресение разтърси Гърция преди минути
Българите в Гърция пият "горчиво кафе"
Евакуация във Версай
Опустошителна буря връхлетя Европа, най-малко седем са загинали
Евакуация в Гърция!
Евакуират туристи от известен курорт в Турция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).