Ферибот с над 1400 души потъна в Червено море

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:27 / 03.02.2006
1378
Египетски ферибот с 1310 пътници и 96-членен екипаж изчезна безследно в Червено море.

По-късно представител на египетското ведомство по корабоплаване съобщи, че фериботът е потънал на около 40 мили от египетското пристанище Хургада. Официални египетски представители обявиха, че има данни за най-малко една спасителна лодка, на която са били забелязани трима оцелели пътници. Открити са още 12 оцелели, както и телата на 15 загинали.

Междувременно говорителят на българското външно министерство Димитър Цанчев обяви, че на борда на потъналия ферибот не е имало български граждани. В спасителната акция са се включили хеликоптери и катери от бреговата oхрана. По-късно адмирал Алън Уест, първи офицер в британския военноморски флот обяви, че към потъналия ферибот се насочва военен кораб HMS Bulwark, който ще пристигне на мястото на инцидента след ден и половина.

Плавателният съд пътувал от Дуба, Саудитска Арабия и трябвало да пристигне в Сафага, Южен Египет, в 2.00 часа сутринта местно време, но изчезнал от радарите на 100 километра от Дуба. Не е бил получен сигнал SOS от борда.

Изчезналият кораб, Салам-98 Фериботът "Salam 98" с тегло 6650 тона е собственост на египетската компания "El-Salam Maritime Transport". Той е пригоден да превозва до 1400 пътници. По-голямата част от пътниците са египтяни, работещи в Саудитска Арабия, които се завръщали в родината си след ежегодното поклонение в Мека, съобщава Ройтерс. Представител на компанията собственик на кораба съобщи, че в Червено море в момента вали силен дъжд и духа бурен вятър, което усложнява спасителната акция. Агенцията припомня, че подобен плавателен съд потъна през октомври в Червено море, след сблъсък с кипърски търговски кораб. Тогава почти всички пътници бяха спасени.

Информация на news.bg

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция
Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).