Франс прес: България притиска Вашингтон заради смърт от ''приятелски огън''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
00:07 / 08.03.2005
1275
България и Италия искат от Вашингтон отговори, след кото български войник беше убит от "приятелски огън", а същия ден италиански таен агент загина, спасявайки от американски куршуми своя съгражданка, съобщава Франс прес. Агенцията допълва, че българският президент Георги Първанов е завил на американския посланик Джеймс Пардю твърдото намерение на България да настоява за сериозно разследване на смъртта на редник Гърдев и виновните за инцидента да понесат отговорността си. Военният министър Николай Свинаров заяви, че картечарят Гърдев е убит от "приятелски огън", докато патрулирал на около 160 км южно от Багдад.
Италианският таен агент Николо Калипари, който загина по подобен начин, днес беше погребан с военни почести като национален герой в Италия. И двете страни търсят обяснения от Вашингтон, и в двете страни текат дебати относно пребиваването на военните им контингенти в Ирак. Италия има там 3500 войници, българските са 450. Събщава се също, че българските опозиционни партии настояват за пълно разследване на инцидента, както и за настояването на БСП контингентът ни да бъде изтеглен от Ирак. В същото време военният министър казва, че не е подходящо изтеглянето на този етап, а според началника на ГЩ българското военно присъствие в Ирак трябва да се запази до края на годината, но следващият контингент да бъде със съкратена численост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).