Големите компании понижават цените на петрола

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:08 / 03.10.2005
2164
Големите петролни компании и рафинерии ще намалят себестойността на добиваната от тях продукция, което от своя страна ще понижи цените на бензина в притежаваните от тях бензиностанции, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Решението за понижението на цените стана, след като редица компании от сектора бяха подложени на острата критика за изключително високите си печалби през последните месеци в резултат на рекордните цени на черното злато.

Производителите ще компенсират по-ниските цени в своите бензиностанции именно с рекoрдните си резултати от последното тримесечие. Само за първите шест месеца на тази година чистата печалба на най-голямата рафинерия в САЩ "Валеро енерджи" (Valero Energy) се е покачила с 60% до 1.38 млрд. долара. Освен че ще избегнат недоволството от страна на политическите среди, действията на компании като "Ексон Мобил" и "Валеро енерджи" ще доведат до сериозен натиск върху пазара, като ще засилят конкуренцията, особено върху големите вериги бензиностанции.

Естествено най-печеливши ще бъдат потребителите, които изживяха истински шок от поредното поскъпване на петрола. В резултат на опустошителното влияние на урагана "Катрина" 20 на сто от капацитета на американските рафинерии е неизползваем, а стачките във Франция, където американските компании са най-големите вносители на гориво, намалиха обема на поръчките. Само за една година цените на бензина в САЩ са се покачили с близо 90 на сто.В сряда цената на един галон бензин в САЩ достигна до 3.04 долара, но в петък се успокои на ниво от 2.55 долара за галон.

Според американската изследователска компания, следяща цените на петрола, решението на петролните гиганти ще има по-скоро обратен ефект и цените на горивото ще продължат да се покачват. При една такава ситуация останалите вериги бензиностанции ще имат три варианта - да продават на цени над средните, да продават на загуба или временно да затворят своите обекти.

Броят на бензиностанциите в САЩ от 90-те години насам се увеличава средно с 20 на сто годишно, сочат данните на консултантската компания "Енерджи аналистс интернешънъл" (Energy Analysts International). Информацията е на вестник Дневник.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).