Google подписа договор с енергиен гигант

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:26
541
Технологичният гигант Google подписа партньорство с Kairos Power за доставка на шест или седем малки ядрени реактора (SMR), за да генерира количествата енергия, необходими за захранване на неговите нарастващи центрове за данни с изкуствен интелект (AI). 

Глад

Все по-голям брой технологични фирми търсят ядрена енергия, която е практически без въглерод и може да осигури електричество 24 часа в денонощието, за да доставят огромните количества електроенергия, използвана от огромни AI центрове за данни. 

По-рано тази година Microsoft постигна сделка за рестартиране на операциите в енергийната централа Three Mile Island, а Amazon купи център за данни Talen Energy, захранван с ядрена енергия, в Пенсилвания. Плановете на Google ще трябва да бъдат одобрени от САЩ и комисията за ядрено регулиране, преди да им бъде разрешено да продължат, пише "Телеграф".

Първият реактор трябва да бъде завършен до 2030 г., а останалите до 2035 г. Google се надява, че сделката ще осигури нисковъглеродно решение за захранване на центрове за данни, които изискват огромни количества електроенергия. Компанията, собственост на Alphabet, каза, че ядрената енергия предоставя "чист, денонощен източник на енергия, който може да ни помогне надеждно да отговорим на нуждите от електроенергия". 

Растеж

Експлозивният растеж на генеративния AI, както и облачното съхранение, увеличиха търсенето на енергия от технологичните компании. Миналия месец Microsoft сключи сделка за вземане на енергия от Three Mile Island, активирайки ядрената централа за първи път от пет години. Amazon купи център за данни, захранван с ядрена енергия през март, също в Пенсилвания, от Talen Energy. 

Местоположението на новите заводи на Google и финансовите подробности по споразумението не бяха разкрити. Технологичната компания се е съгласила да закупи общо 500 мегавата мощност от Kairos, която е основана през 2016 г. и изгражда демонстрационен реактор в Тенеси, който трябва да бъде завършен през 2027 г. 

Майкъл Терел, старши директор за енергетиката и климата в Google, каза: "Мрежата се нуждае от нови източници на електроенергия, за да поддържа AI технологии, които захранват големи научни постижения, подобряват услугите за бизнеса и клиентите и стимулират националната конкурентоспособност и икономически растеж. Това споразумение спомага за ускоряването на нова технология за чисто и надеждно посрещане на енергийните нужди и отключване на пълния потенциал на ИИ за всички“. 

По-малките фабрично изградени електроцентрали са предназначени да намалят превишаването на разходите и закъсненията, често срещани при изграждането на по-големи централи. Критиците обаче твърдят, че SMR ще бъдат скъпи, защото може да не успеят да постигнат същата икономия като по-големите инсталации. SMR се определят като реактори с максимална мощност от 300 мегавата (MW). Въпреки това някои проекти са по-големи от това и терминът често се използва просто за описание на фабрично изградени модулни инсталации. Големите атомни електроцентрали обикновено имат мощност над един гигават. 

Горещо

Използването на ядрена енергия за захранване на AI центрове за данни е гореща тема. Google вече изигра решаваща роля в ускоряването на решенията за чиста енергия със силата на технологията. Въпреки това организацията трябваше да се изправи пред нарастващите емисии през последните месеци поради продължаващите инвестиции в центрове за данни с изкуствен интелект. Производителят на реакторите ще завърши множество последователни хардуерни демонстрации преди първия си комерсиален завод, за да даде възможност за "критично обучение“ и "подобрения на ефективността“, които ускоряват внедряването на реактори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Затвориха Босфора
Експерти: Премахнете смяната на времето, вредно е за здравето
В един от най-скъпите градове в света хората живеят много мизерно...
Николоски: България приема македонските аргументи за жп линията п...
След дълга пауза: В Скопие се провежда заседание на българо-макед...
Френският посланик връчи отличие на Георги Господинов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).