Гърция ограничи броя на посетителите на Акропола

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
17:16 / 04.09.2023
1154
Една от най-известните забележителности на Гърция се опитва да ограничи ежедневните си посетители от днес. Акрополът привлича посетители от цял ​​свят, желаещи да се полюбуват на древното културно място, но занапред посетителите ще бъдат ограничени до 20 000 на ден. Уебсайтът за резервации ще следи посещенията и ще прилага почасово ограничение.

Достъпът до Акропола на Атина ще бъде ограничен, за да бъде опазен като световен паметник на културата. В интервю за гръцката радиостанция "Real FM" през август гръцкият министър на културата Лина Мендони каза, че в момента Акрополът има до 23 000 посетители дневно, наричайки това "огромен брой".

Въпреки че обектът е отворен до 20:00 ч., Мендони каза, че по-голямата част от посетителите избират да посетят сутрешните часове, създавайки "неприятни условия за обекта, посетителите и персонала, които се опитват да поемат този голям обем хора".

Целта е новата система, която в момента е в изпитателен етап и вероятно ще бъде официално въведена от април 2024 г., да се справи с пренаселеността и ще гарантира безопасността и дълголетието на паметника.

Издигнат на скалист хълм през пети век пр.н.е., древният Акропол е дом на колекция от исторически руини, сгради и артефакти – най-известният е храмът Партенон, посветен на богинята Атина.

Според ЮНЕСКО мястото и неговите паметници "формират най-великият архитектурен и артистичен комплекс, завещан от гръцката античност на света".

По-рано това лято Акрополът затвори поради високи температури на фона на рекордните горещи вълни в Европа. Снимки на мястото от края на август показват, че е цялото в дим от неотдавнашните горски пожари в Гърция.

От април следващата година новата система за резервации ще се прилага и за други гръцки археологически обекти, които работят с електронни билети, представляващи 90-95% от посетителите на гръцки обекти, пише CNN.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа
ЕК ни поряза
Една от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Гърция официално стана втората най-бедна страна в ЕС след Българи...
Легендарно място за похапване в Пловдив отново отвори врати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).