Хората, които консумират тези храни, са по-склонни към деменция
Американски учени откриха, че хората, чиято диета се състои главно от едни конкретни храни са по-склонни да сe разболеят от деменция отколкото тези, които ядат по-разнообразни продукти. В уебсайта MedicalXpress са публикувани резултатите от научна работа, разкриваща опасността на храната за мозъчната дейност.
Оказва се, че храните, засилващи деменцията, са доста прочути продукти, присъстващи в почти всички хладилници.
В проучването са участвали 209 души на средна възраст 78 години и деменция и 418 души на съответната възраст, пол и образователно ниво, без да имат когнитивно увреждане.
Доброволците сами попълнили въпросник, посочвайки какви храни консумират през годината и колко често (от веднъж месечно до четири пъти на ден). Те също са преминавали медицински прегледи на всеки две до три години.
Оказа се, че основата на диетата на пациенти с деменция е обработено месо, включително колбаси, пушено месо, пасти, както и храни, богати на нишесте, алкохол и сладки закуски. Хората без деменция често ядат месо в комбинация с плодове, зеленчуци и морски дарове.
Предишни проучвания показват, че яденето на по-здравословна храна, листни зелени зеленчуци, горски плодове, ядки, пълнозърнести храни и риба, може да намали риска от деменция при хората.