Ирак си възвърна правото на глас в ООН и иска опрощаване на дълга

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 13.10.2004
717
Ирак отново може да гласува в ООН, след като Общото събрание прие, че не е можел да плаща членския си внос поради обстоятелства извън неговия контрол, предаде Ройтерс. Страната възвърна суверенитета си през юни тази година, но нейните представители нямаха право да гласуват на заседанията на Общото събрание на ООН, докато не плати 14,6 милиона долара просрочен членски внос. Ирак нямаше право на глас в ООН още преди войната през 2003 г. поради наложените му от САЩ санкции през 1990 г., след като Багдад нападна съседен Кувейт. На започналата днес в Токио четвърта донорска конференция Ирак настоя за опростяване на значителна част от външния си дълг, възлизащ на 125 млрд. долара. В донорската конференция участват близо 50 държави, международни организации и фондове за развитие. Според цитирани от ИТАР-ТАСС източници, на конференцията няма единно мнение по този въпрос, предаде БНР. САЩ, които на практика не са давали пари назаем на бившия иракски режим, настояват за анулирането на 90-95 процента от дълга. Франция, която е крупен кредитор на Ирак, е съгласна на отписване на 50 процента от дълга паралелно с преразглеждане на процеса на преструктуриране на всеки три години. Подобна позиция имат и много други страни - кредиторки.
Припомняме, че заявената неотдавна от българския министър на финансите Милен Велчев позиция по въпроса с иракския дълг е, че нашата страна не може да си позволи нито по икономически, нито по политически причини да опрости голяма част от този дълг, както настояват някои страни. Милен Велчев посочи, че по наши данни, заедно с натрупаните лихви, този дълг е около 1,7 млрд. долара.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).