Италианският католически вестник ''Авенире'' публикува статия за ''българската следа''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:06 / 19.04.2005
1639
Италианският католически вестник “Авенире” публикува днес обширно интервю с полковника от ЩАЗИ Гюнтер Бонсак във връзка с “българската следа” в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Той разказва за съвместните действия за отклоняване на вниманието от нашите служби.
Бившият полковник Гюнтер Бонсак, работил за ЩАЗИ в продължение на 20 години, разказва в интервюто, че българските тайни служби са се обърнали за помощ към ЩАЗИ преди Сергей Антонов да бъде арестуван. Целта на операцията, под кодово название “папа”, е била да убеди общественото мнение, че Али Агджа не е имал контакти с българската Държавна сигурност.
Затова ЩАЗИ е започнала да разпространява информация за връзки на Агджа с организацията “Сивите вълци” и е изпращала фалшиви писма до италиански и немски институции и медии, подписани от името на “Сивите вълци” с искане Агджа да бъде освободен. По време на честите срещи на агенти на ЩАЗИ и Държавна сигурност и КГБ в София и Берлин, българите ни казаха, че Сергей Антонов е в критично психическо състояние и че не трябва да се позволи той да започне да дава признания, защото това би довело до големи проблеми, казва полковник Бонсак.
По думите му, българските агенти са наричали Антонов “нашия човек” и цялата операция за отклоняване на вниманието от “българската следа” е била ръководена на ниво министрества. Като друго активно мероприятие, поискано от българските служби, ЩАЗИ е финансирала и давала информация на западни юристи, политици и журналисти, които е трябвало да я разпространяват във връзка с кампанията за освобождаване на Сергей Антонов. Информацията е на БНТ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).