ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Изборът на папа Бенедикт ХVІ - реакции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:17 / 20.04.2005Коментари (0)1765
©
Германският канцлер Герхард Шрьодер приветства избирането на германския кардинал Йозеф Рацингер за папа и го нарече "достоен наследник на Йоан Павел Втори". "Това е голяма чест за Германия", заяви канцлерът на пресконференция в Берлин. "Поздравявам го от името на правителството и на всички германски гражадни и ще се радвам да го срещна по време на Световните дни на младежта в Кьолн".
Президентът на Франция Жак Ширак отправи най- сърдечни поздравления на новия папа и го увери, че Франиця ще продължи да работи заедно с Ватикана за мир и справедливост.
"Приветстваме новия папа Бенедикт 16-и. Той е много мъдър и начетен човек, който служи на Бога", каза президентът Буш пред репортери в Белия дом, придружен от съпругата си Лора. Проповедта на Рацингер по време на погребението на предишния папа Йоан Павел Втори "докосна сърцата ни, както и сърцата на милиони хора", каза още американският президент.
От името на Европейската комисия нейният председател Жозе Мануел Дурау Барозу изрази увереност, че той ще "продължи решително делото на предшественика си Йоан Павел Втори в полза на разбирателството между народите и мира по света".
Китай поиска от новоизбрания папа Бенедикт 16-и да скъса дипломатическите отношения на Ватикана с Тайван, за да създаде условия за подобряване на отношенията между Пекин и Светия престол. "Готови сме да подобрим отношенията си с Ватикана при две основни условия: Ватикана да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да не се намесва във вътрешните работи на Китай, в това число и използвайки претекста, че става дума за религиозни въпроси", заяви говорител на китайското министерство на външните работи.
Израел изрази надежда, че като германец, папа Бенедикт 16-и ще бъде особено ангажиран в борбата срещу антисемитизма. Външният министър изрази надежда, че "този папа, имайки пердвид историчесикя му опит, ще бъде особено предан на безкомпромисната борба срещу антисемитизма". Виден израелски равин го нарече приятел на еврейския народ.
Пакистанският президент Первез Мушараф изрази надежда новият папа да допринесе за сближението между християните и мюсюлманите.
Искрено се надявам, че понтификатът на Ваше светейшество ще бъде ознаменуван с развитие на добри отношения между нашите църкви, с плодотворен православно-католически диалог, заявява Алексий Втори в послание до новоизбрания папа. Успехът на този диалог има определящо значение за целия християнски свят, пише руският патриарх.
Надяваме се, че като близък сътрудник на папа Йоан Павел Втори новият папа ще продължи диалога и сближаването с православните църкви, каза говорителят на румънската патриаршия.
Президентът на Филипините Глория Аройо определи новия папа Бенедикт Шестнайсети като пътеводна светлина за вярващите. Избирането на Рацингер бе прието благосклонно във Филипините, където мнозинството от 67-те милиона католици споделят консервативните му възгледи по въпросите на абортите, контрацептивите и хомосексуализма.
Изборът на Рацингер е "огромно разочарование за всички, очакващи реформи в католическата църква," - заявиха представители на групата на Зелените в Бундестага. Рацингер погреба надеждите на много жени и християни за реформи в католическата църква, каза пред "Берлинер цайтунг" депутатът Криста Никелс.
В Полша изборът на Рацингер за папа се възприема като победа на приемствеността, а папа Бенедикт 16-ти - като последовател на Йоан Павел Втори. Според коментари в пресата кардиналите са признали, че главната роля на църквата е да запази непокътната вярата в днешния свят, който е жертва на релативизма.
Италианските медии характеризират новия папа с полярни определения - от "смирения труженик на лозето божие" и "воинът пред предизвикателствата на съвременността" до "ротвайлера Господен" и "папата в черно".
Бернд Гьоринг, оглавяващ германската икуменическа организация Кирхе фон унтен, определи избора на новия папа като "катастрофален". "Не можем да очакваме реформи от него през идните години. Смятам, че дори още повече хора ще обърнат гръб на църквата", посочи той. Еврейските религиозни лидери от своя страна изразиха увереност, че Рацингер ще продължи по стъпките на своя предшественик Йоан Павел Втори в усилията за преодоляване на недоверието между двете религии.
Братът на новия папа - 81-годишният духовник Георг Рацингер, каза в интервю за германската телевизия А Ер Де, че е изплашен от избора на брат му за папа заради напредналата му възраст и здравословното му състояние. Надявах се, че напредналата му възраст и здравето му, което не е толкова стабилно, ще бъдат достатъчна причина за кардиналите да потърсят някой друг, заяви Гьорг Рацингер.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Първа лига, сезон 2024/2025
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: