Израел нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:23 / 30.06.2006
1432
Израел нанесе въздушни удари срещу палестинското министерство на вътрешните работи в Газа.

Очевидци заявяват, че сградата е обхваната от пожар. Палестинците също така твърдят, че израелски ракети са ударили и здание на групировката “Фатах”, оглавявана от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Няма данни за жертви. Израелската армия е атакувала и електроразпределителната мрежа в северната част на Ивицата Газа. От палестинска страна се съобщава, че трансформаторът е изведен от строя при обстрела и много райони са останали без електричество. Израел отхвърли обвиненията и заяви, че мрежата е могла да бъде повредена от снаряд, изстрелян в отговор на ракетен обстрел.

Израел започна военна операция с цел оказването на натиск срещу бойците, отвлекли израелския войник Гилад Шилат. Едновременно с това генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди за наближаваща хуманитарна криза в Ивицата Газа. Той призова Израел да спазва международното хуманитарно право и да не нанася щети на гражданската инфраструктура. Египет пое инициативата за посредничество. Президентът Хосни Мубарак заяви, че е разговарял с няколко членове на съставеното от Хамас. С палестинско правителство и с израелския премиер Ехуд Олмерт. Мубарак е заявил, цитиран от египетския вестник “Ал Ахрам”, че Хамас се е съгласил да пусне войника при определени условия, но все още няма споразумение с Израел по този въпрос.

Еврейската държава настоява отвлечения неин войник да бъде освободен без никакви предварителни условия. Снощи израелското правителство прекрати офанзивата си в северната част на Ивицата Газа, за да даде възможност да се намери мирно разрешение на проблема. Олмерт е взел това решение в отговор на египетска молба, след като Кайро заяви, че смята да преговаря с ХАМАС. Осем членове на палестинското правителство и над 20 депутати все още са задържани от Израел. Информацията е на Дарик радио.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция
Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).