Израел слага край на 37-годишната окупация на ивицата Газа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:53 / 27.10.2004
875
Израелският парламент одобри днес предложения от министър-председателя Ариел Шарон план за изтегляне от ивицата Газа, който трябва да сложи край на продължилата 37 години окупация и еврейска колонизация на тази палестинска територия.
67 депутати подкрепиха плана, 45 гласуваха "против" и 7 се въздържаха. Планът на премиера предвижда евакуиране на израелските колонии от Ивицата Газа и на 4 колонии от Западния бряг на река Йордан. Неговото осъществяване трябва да започне през идната 2005 г. Веднага след гласуването Ариел Шарон уволни двама министри от своя кабинет - министъра без портфейл Узи Ландау и вицепремиера и министър на вътрешната сигурност Михаел Ратзон. Двамата министри гласуваха в парламента против предложения от Шарон план за изтегляне от Ивицата Газа. Израелският министър на финансите Бенямин Нетаняху и още трима министри от кабинета на Шарон заплашиха, че ще подадат оставка ако до две седмици министър-председателят не се съгласи да бъде организиран референдум по въпроса за евакуацията от Ивицата Газа. Освен Нетаняху, против предложението на Шарон гласуваха министърът на образованието Лимор Ливнат, на здравеопазването - Дани Навех и на селското стопанство - Израел Кац, всичките членове на оглавяваната от Ариел Шарон партия "Ликуд". "Ние не целим да свалим от власт министър-председателя. Настояваме за референдум, защото в противен случай съществува опасност от възникването на остри противоречия в обществото", заяви Нетаняху. Премиерът от своя страна за пореден път отхвърли идеята за референдум. "Министър-председателят потвърждава несъгласието си с произвеждането на референдум, който само би насърчил споровете, насилието и който би ни довел до братоубийствена война, забавяйки най-малко с 6 месеца осъществяването на плана за изтегляне", заяви представител на Шарон, пожелал анонимност. По думите му, премиерът би предпочел предсрочни избори пред референдума. Парламентарните избори в Израел са насрочени за ноември 2006 г. Информацията е на агенция БГНЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).