ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кайро: Западните лидери призоваха за прекратяване на конфликта между Израел и палестинците
Автор: ИА Фокус 19:42 / 21.10.2023Коментари (0)1370
©
Западните лидери, присъстващи на днешната международна конференция в Кайро, посветена на ескалацията на израелско-палестинския конфликт, подчертаха подкрепата си за сигурността на еврейската държава, осъдиха "Хамас" и се застъпиха за защитата на цивилните в ивицата Газа, предаде The Guardian.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че хората в региона виждат ужасно човешко страдание и страх. "Няма съмнение, всички цивилни животи са еднакво важни“, подчерта тя,  Бербок заяви, че причината за страданието е "Хамас" и неговите "ужасни престъпления".

Тя подчерта, че германското правителство е солидарно с Израел, чиято сигурност не подлежи на обсъждане. Бербок добави, че извършителите на терора "не говорят от името на палестинския народ, те говорят само от себе си". Френският външен министър Катрин Колона заяви, че Израел има право да се защити, за да не се повтори това. Но, добави тя, отговорът трябва да бъде "справедлив" и "в съответствие с международното право". 

Посочва, че Хамас "не представлява палестинската кауза" и се подчертава, че цивилните не са отговорни за действията на групировката."Ние отхвърляме акта на "Хамас" и призоваваме всички други страни да осъдят действията на "Хамас", подчерта тя.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че мирният процес по отношение на конфликта между Израел и палестинците трябва да продължи на базата на решение за две държави. "Никаква военна намеса не може да замени едно устойчиво политическо решение“, добави Мицотакис. 

Норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде заяви, че "ние сме в средата на дълбока криза", която заплашва да се превърне в криза за целия свят". Той заяви, че Норвегия е загрижена за условията в Газа. "Спасете децата съобщава се, че дете умира на всеки 15 минути в Газа. Това не може да продължава“, подчерта той. 

Японският външен министър Йоко Камикава заяви, че позицията на Япония се състои от три точки: "незабавно освобождаване на заложниците, всички страни трябва да действат в съответствие с международното право и да успокоят ситуацията".

 "Най-голямото предизвикателство е решаването на изключително тежка хуманитарна ситуация. Наложително е да се организира евакуацията на чужди граждани от ивицата Газа“, добави тя. 

Канадският министър на външните работи Мелани Джоли зяви, че "ние сме окуражени от новините тази сутрин, че храна, гориво и вода могат да влязат в Газа, но трябва да видим повече“. "Има принципи по време на криза, има правила и по време на война“, посочи тя и добави, че във всеки един момент всички страни и конфликти трябва да спазват международното хуманитарно право. Канада признава правото на Израел на самоотбрана съгласно международното право и също така изисква "Хамас" да освободи заложниците, заяви Джоли. Тя добави, че "от съществено значение е този конфликт да не се разпространи в региона", както и че Канада е "сериозно загрижена" за действията на Иран за дестабилизиране на мира и сигурността в Близкия изток.

Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани заяви в Кайро , че палестинският народ е "изправен пред геноцид“ и е насочен към болници. "Това е пълномащабно военно престъпление“, заяви той, което започва с убиване на невъоръжени хора и "налагане на обсада на останалите живи“.

Палестинският президент Махмуд Абас от своя страна заяви: "Ние няма да си тръгнем, ние ще останем на нашата земя".


Още по темата: общо новини по темата: 236
22.06.2024 »
17.06.2024 »
01.06.2024 »
31.05.2024 »
31.05.2024 »
26.05.2024 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: