Кери - Буш: 3:0

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:08 / 14.10.2004
1309
Завърши третият заключителен телевизионен дебат между кандидатите за президент на САЩ Джордж Буш и Джон Кери, който се проведе в държавния университет на щата Аризона в град Тампа. В сравнение с предишните два дуелът беше по-малко агресивен, коментират наблюдатели. Разговорът засегна най-вече вътрешноикономически проблеми. Отново не беше подмината темата за Ирак. Кери говори за прибързаността на войната, довела до повишаване на цените и безработицата. Буш, от своя страна, обвини сенатора в неспособност да определи политическите приоритети.
Дебатите продължиха час и половина и подобно на предишните, съперниците стояха зад отдалечени една от друга трибуни, отговаряйки на въпросите на водещия от CBS Боб Шифър. По общото мнение на проследили дебата разговорът е протекъл формално и вяло. Възрастна американка се оплакала на социолозите, провеждащи допитване след приключването на дебата, че нищо не е разбрала от чутото: "Те ме заляха с цифри и непонятни термини".
Словесният дуел започна с темата за здравеопазването. Президентът беше принуден да дава обяснения за недостига на антигрипна ваксина. Според Кери причината за това е тромавата социална политика на администрацията. Според него при управлението на Буш 5 млн американци са загубили медицинските си застраховки. Президентът в отговор обвини Кери, че лъже избирателите, тъй като предлага схеми за медицинско обслужване, които трудно могат да бъдат заплатени. Сенаторът отговори, че всички негови социални програми имат сигурни финансови източници.
При ообсъждането на проблема за безработицата Кери беше очевидно по-убедителен, говорейки за конкретни икономически реформи, като намаляването на корпоративния данък, което би довело до спад в наемането на чужденци. Той дори обвини президента, че отбягва темата за работните места.
По традиционните теми като имиграцията, правото на аборт и сексуална ориентация двмата кандидати заеха противоположни позиции. Кери заяви, че съдбата на неродените деца трябва да определят самите жени, лекарят и Бог. Буш зае позицията "за култура на запазване на живота". Сенаторът заяви също, че до ден днешен в САЩ съществува дискриминация по полов и расов признак, на която кабинетът не отделя достатъчно внимание.

Първите проучвания на общественото мнение показват 53% предпочитание за Кери според резултатите на CNN. 39% за Кери, 26% за Буш и 36% за равен резултат показва допитването на CBS, проведено с електронен брояч сред 200 колебаещи се зрители. Телефонното допитване на АВС сред 566 регистиррани избиратели сочи 42% са Кери и 41% за Буш.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).