Лекар посочи кой продукт трябва да използваме с повишено внимание през зимата
Диетологът и нутригенетик Андрей Золотарев посочи най-опасния продукт за зимата. По думите му, употребата му е много разпространена, но в студените дни той не е много подходящ.
Според специалиста, един от най-страшните продукти е медът. И добавя, че той трябва да се консумира "с повишено внимание" през зимата. Медът притежава ярко изразено затоплящо свойство, в резултат на което човек започва да се поти повече.
Хората не винаги забелязват затоплящия ефект на продукта, но консумацията му през студения сезон преди разходка или на улицата заплашва с простуда.
Според него медът трябва да се консумира само вкъщи, на топло.
Золотарев препоръчва от менюто да се изключат всички храни, които могат да предизвикат промени в телесната температура, тъй като те само вредят на организма.
"Всяка рязка промяна в температурата е опасна. Колкото по-голям е температурният диапазон, толкова повече вредите на организма си.
Определено е по-добре да пиете горещ чай през лятото и напитки със стайна температура през зимата. Яденето на сладолед на студа също не си струва, въпреки че някои хора смятат, че е страхотно.
Всички промени в температурата между храната, човека и околната среда, за съжаление, предизвикват доста активна реакция от страна на организма. Това не винаги е полезно", посочва в заключение експертът.