Лидерите на Г-8 нищят климатичните проблеми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:36 / 07.07.2005
826
Лидерите на най-развитите страни в света и Русия се готвят за първия пълен ден от работата на срещата на Г-8 в Гленигълс, Шотландия. Те пристигнаха с хеликоптери, за да избегнат демонстрантите около конферентния център в хотела, а рано тази сутрин шотландската полиция загради мястото на срещата в опит да предотврати нови вълнения, предаде BBC, цитиран от Агенция Focus.
Вчерашният ден бе белязан от масови протести, при които активисти на крайната левица и антиглобалисти блокираха пътищата и спряха влакове в опит да попречат на срещата. Полицията арестува близо 200 души.
Междувременно в Единбург протече последният от веригата благотворителни концерти за Африка - Live 8, чиито участници призоваха Г-8 да се борят срещу бедността в африканските страни. Африка ще бъде в дневния ред на срещата в петък, а днес Г-8 ще разисква промените в световния климат.
Появяват се признаци за известно смекчаване на американската позиция по предизвикалия разногласия въпрос за глобалното затопляне. Твърдата решимост на президента Буш да не ограничава вредните газови емисии може да бъде заобиколена, като лидерите на Г-8 се фокусират върху алтернативни и по-чисти източници на енергия.
Според кореспондента на BBC в Гленигълс възможно е да се постигне споразумение по нови технологии, които да бъдат предоставени и на модернизиращите се в момента икономики на Индия и Китай.
В някои от днешните разисквания ще участват и представителите на Китай, Индия, Мексико, Бразилия и Южна Африка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).