Магдалена Гигова: В исляма има точно разписани правила как да се обличат жените, но не и мъжете

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:11 / 17.10.2023
2226
В исляма има точно разписани правила как да се обличат жените, но не и мъжете. Останах с впечатление, че в Иран е въпрос на лично убеждение как да се облича човек. Това каза журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Човекът на фокус“ на  Радио "Фокус. 

Тя разказа за пътуването си до Иран и участието й в Khorshid Media Festival – международна среща на жени от 45 държави, сред които журналистки или активистки за правата на жените.  

Тя сподели, че много от жените, които е срещнала в ислямската република, тълкуват широко дрескода. "Много е популярно да ходиш с дънки и сако до средата на бедрото и хиджаб на главата. Но има и други, които по лично убеждение ходят с абаи – дълги дрехи до земята, или с чадори, които покриват главата и част от лицето“, разказа Магдалена Гигова.  

По време на престоя си тя посещава Машхад, който е вторият по големина град в Иран. "Това, което ме порази в Машхад, е кристалната чистота и графитите с детайли от иранския епос. Оказа се, че общината финансира художниците на графити, за да разкрасяват града“, разказа Гигова.  

Там посещава и Мавзолея на Имам Реза в Машхад, който има площ 1 милион квадратни метра. "В него има седем джамии със седем огромни двора, където хората могат да се молят; 12 минарета по 70 метра, 7 музея, четири семинарии, един университет, библиотека и огромна трапезария, където да се хранят богомолците. Побира 700 000 богомолци. Самата гробница е поставена под златен купол, има елементи от ХІІ век и е обградена с мозайки и много красиви плочки. Да отидеш на поклонение при Имам Реза за шиитите е като ние да отидем на хаджилък“, обясни Магдалена Гигова.  

Около Машхад се отглежда най-скъпия шафран в света, допълни тя.  

В Техеран участниците на фестивала са имали среща и със съпругата на иранския президент и със самия президент Ебрахим Раиси. Там посещават музея и пазара. Иранците много се гордеят с миналото си и наследници на древна Персия. "Те са абсолютно убедени, че са потомци на персите и се гордеят с това“, каза още пътешественичката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Земетресение разтърси Гърция преди минути
Българите в Гърция пият "горчиво кафе"
Евакуация във Версай
Опустошителна буря връхлетя Европа, най-малко седем са загинали
Евакуация в Гърция!
Евакуират туристи от известен курорт в Турция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).