ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Меглена Кунева за обща нормативна база и общи практики навсякъде в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 28.11.2006Коментари (0)1632
©
“Защитата на потребителите е център на интересите на всеки европейски гражданин”. Това заяви Меглена Кунева, българският кандидат за член на Комисията за ресора "Защита на потребителите", по време на изслушването й в понеделник пред Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европейския парламент. “Тази политика обхваща най-важните неща – развитието на човека и организирането на интересите”. Според нея с тази политика Европа става по-близка до своите граждани.

"Когато една политика се отнася до живота, здравето и икономическите интереси на милиони граждани, трябва да бъде основана на сериозни изследвания" - и на по-добра комуникация, отбеляза тя. "Ще вземам решенията в открит диалог с вас и другите заинтересовани страни", каза г-жа Кунева на членовете на Европейския парламент.

Българският кандидат за член на Комисията подчерта значението на европейската кампания за по-добро регулиране. Според нея Лисабонската стратегия може да бъде успешна "само ако бизнесът има доверието на потребителите за активно участие във възможностите, осигурени от пазара."

"Бих желала да поставя въпросите на потребителите в центъра на създаване на политики на ЕС, и да демонстрирам на гражданите на ЕС, че Европа може да промени качеството на ежедневието в техния живот", каза тя.

Според Кунева основните й задачи ще бъдат да завърши прегледа на законодателството за защитата на потребителите, да подобри прилагането му, да "консолидира и доразвие вече постигнатия напредък в областта на привеждане в изпълнение на правилата за безопасност на продуктите" и да повиши капацитета на потребителските организации.

По-кратък мандат, по-малък бюджет

Евродепутатите зададоха много въпроси, свързани със способността на кандидата да се интегрира в Европейската комисия. Malcolm Harbour (Група на Европейската народна партия /Християндемократи/ и "Европейски демократи", Великобритания) я попита, как възнамерява да работи за реализиране на целите си в рамките на колегиума на Европейската комисия. Тя каза, "надявам се да имам контакт с всичките ми колеги" при комуникирането на всяка политика, защото защитата на потребителите "допълва всяка една от политиките на Европейския съюз". Отбелязвайки, че за първи път защитата на потребителите е отделен портфейл, тя подчерта, че тази политика има своя собствена правна основа, което обяснява нейната автономност. Heide Rühle (Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Германия) каза, че новият комисар се налага да изпълнява функциите си във вече установена и много ограничена финансова рамка. Г-жа Кунева отговори, че наличието на това бюджетно ограничение ще наложи ясно определяне на приоритетите, включващи добро образование и обучение на потребителите, повече информация и подкрепа за потребителските организации. Béatrice Patrie (Група на социалистите в Европейския парламент, Франция) обърна внимание на друго предизвикателство пред кандидата за комисар, а именно присъединяването й към Комисията по средата на мандата. Г-жа Кунева осъзнава оставащото кратко време и е решена да използва наличните инструменти, включително Зелената книга, която е на последен етап от завършването й и Директивата за нелоялните търговски практики, която ще влезе в сила през декември 2007 г.

“Много е важно да имаме силен комисар за защитата на потребителите”, каза Evelyne Gebhardt (Група на социалистите в Европейския парламент, Германия). Тя попита, дали целите на г-жа Кунева може да се окажат в противовес на законодателната програма на Европейската комисия за 2007 г. Кандидатът за член на Комисията отговори като цитира няколко области, на които ще обърне специално внимание. Една от тях е свързана с дигиталното пространство и услугите, предоставени по Интернет; друга такава област е законодателната рамка за договорното право. Evelyne Gebhardt я попита за нейните лични инициативи. В отговор кандидатът за член на Комисията заяви "с удоволствие бих ви казала и бих споделила по-нататък моите собствени инициативи, но при всички случаи бих искала да изчакам резултата от обсъждането на Зелената книга".

Хармонизация, потребителски кредити и защита на потребителите в новите държави-членки

Най-често задаваният въпрос беше за мнението на кандидата за комисар относно хармонизацията на националните законодателства в областта на защитата на потребителите. На въпрос на Toine Manders (Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, Холандия) тя отговори, че “където е възможно, ще прилагаме философия на максимална хармонизация”. Някои от депутатите счетоха, че това предполага заплаха за изравняване на стандартите за защита на потребителите. "Правилно ли разбрах, че сте за пълна хармонизация?", попита Marianne Thyssen (Група на Европейската народна партия /Християндемократи/ и "Европейски демократи", Белгия). Dagmar Roth-Behrendt (Група на европейските социалисти, Германия) подчерта, че пълна хармонизация може да означава намаляване на степента на защита на потребителите в страни, където стандартите са високи. Г-жа Кунева обясни, че "хармонизацията е желателна в области, в които е възможна", - с други думи, рядко.

Помолена от Manuel Medina Ortega (Група на социалистите в Европейския парламент, Испания) да коментира Директивата за потребителски кредит, г-жа Кунева отбеляза, че не може да бъде постигнат напредък без наличието на обща визия и консенсус. "Аз ще направя всичко, което зависи от мен, да създам една добра база, върху която да започнем съвместна работа", добави тя. Othmar Karas (Група на Европейската народна партия /Християндемократи/ и "Европейски демократи", Австрия) припомни, че това предложение на Комисията е било остро критикувано и позициите на Парламента и Съвета са се оказали далеч от първоначалния проект. Той критикува факта, че оценката на въздействието относно Директивата за потребителски кредит не е била приложена към предложения текст. "Склонна ли сте да оттеглите проекто законодателство при евентуална отрицателна оценка на въздействието", попита той. Кандидат комисарят потвърди, като подчерта, че е много рано за подобни предположения и е най-добре да се изчака предстоящото мнение на Председателството на Съвета и поръчаното изследване от Парламента, очаквано през март 2007 г.

За Меглена Кунева е важно да има "обща нормативна база и общи практики навсякъде" в Европейския съюз. "На нас ни е необходимо да имаме еднакво ниво на защита на потребителите навсякъде в Европейския съюз", каза тя като наблегна на различията, които съществуват при защитните стандарти и също между "културата за защитата на потребителите" между "новите и старите държави-членки". Помолена от Christel Schaldemose (Група на социалистите в Европейския парламент, Дания) да разшири отговора си, кандидат комисарят заяви, че основното средство за преодоляване на несъответствията между механизмите за защита на потребителите между новите и старите страни членки "няма да бъде достъпът до информация, колкото и важно да е това", а предизвикателството да бъде формирана "увереност на потребителите".

Bill Newton Dunn (Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, Великобритания) попита кандидата за член на Комисията защо е избрала политиката и още по-конкретно Европа. Г-жа Кунева отговори "защото обичам да работя за каузи" и обясни, че за нея правото е кауза, да се говори откровено и отворено с хората е кауза, както и работата за Европейския съюз и за присъединяването на България. "За мен е кауза и това да видя европейския потребител с повече доверие, с повече сигурност и оценяващ по-добре усилията, които всички ние правим" каза тя.

В заключение кандидатът за член на Комисията каза, че ако нейната кандидатура бъде потвърдена, тя ще разчита много на това, което може да направим съвместно с Европейския парламент. Тя припомни, че в центъра на този разговор през цялото време "бе това, което е най-важно за всички ни" - потребителят. "За каквото и да говорим в Европейския съюз, да имаме предвид, че зад него стои потребителят; да направим потребителя център на тази наша малка вселена", каза тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: