ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Мицкоски: Очаквам Борисов да направи правителство, за да преговaряме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 25.06.2024Коментари (3)2189
©
Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена, смята новоизбрания премиер на страната Християн Мицкоски.

В първото си интервю като премиер, за ТВ 24 той заяви, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде (правителство на) нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал "държави на два братски народи". Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са потенциалните рискове в бъдеще", заяви Мицкоски пред ТВ24, цитиран от БТА.

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в ЕС може да бъде заобиколено и "само в последните месеци са взети две-три решения без единогласие".

"Така че ако искате да бъде намерено решение, то може да бъде намерено. Аз съм подготвен. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в (Северна) Македония? И това може да е така. Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така- Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула (за Северна Македония). Македонската общност там (в България) не иска да е част от конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат", заяви Мицкоски.

Според него "всички народи в света" могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.

"След шест месеца ще ни кажат "Гоце Делчев чий е", "Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско". В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя договора (за приятелство и добросъседство с България) за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат", обясни тезата си Мицкоски.

Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес", гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС, а ако ЕС има желание да види Северна Македония като член на ЕС "трябва да бъдат честни" с условията пред Северна Македония за това.

"Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има желание“, заяви Мицкоски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що бе маке се правиш на интересен и като какъв очакваш да ти "помогне" Борисов. В конституцията ви са записани албанци,турци и цигани,но за малкото граждани на РСМ с българско самосъзнание/около 100000 с български документи/ се опъвате като магаре на мост. Май си забравил казуса с сдружението"Радко" и решението на ЕСПЧ,ама това ви е опорка която само дъвчете когато ви е удобно. Минаха още две години и вие пак сте там където си бяхте независимо,че ви вдигнахме ветото,а ти стана министър председател с обещания,които няма как да промениш. Сега започва интересното при вас и напъните ви ЕС да се съобразява с вашите прищявки и заявки за отмяна да вече подписани договори.
0
 
 
Поредния наричащ българите братя, само когато ще иска нещо от тях, иначе са какви ли не други. Артист!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: