Московската Патриаршия не разглежда въпроса за смяна на църковния календар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:22 / 25.12.2004
1632
"Руската православна църква не разглежда въпроса за смяна на календарния стил", - заяви в интервю за РИА "Новости" протойерей Николай Балашов, секретар по въпросите на междуправославните отношения към Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия.
"Юлиянският календар е скъп за нашия православен народ и е една от културните особености на нашия живот", - заяви Балашов, като същевременно обясни, че към настоящия момент по стария (юлиански) стил е календарът само на Руската, Грузинската, Йерусалимската, Сръбската православни църкви и на атонските манастири. Всички останали 11 Православни църкви празнуват Рождество Христово като католиците - в нощта на 24 срещу 25 декември. "Но те ползват не "католическия", григориански календар, а т. нар. "новоюлиански". Засега той не съвпада с григорианския. Разминаване от един ден между двата календара ще се натрупа до 2800 г.", подчерта представителят на Московската Патриаршия.
Календарната реформа, заменила юлианския стил с григорианския, е предприета през ХVІ век от папа Григорий ХІІІ, откъдето носи името си новият календар. Целта на реформата била да се коригира нарастващата разлика между астрономическата и календарната години.
Със същата цел през 1923 година по инициатива на Константинополския патриарх се състояло съвещание на православните църкви, на което е прието решение за промяна на юлиянския календар. Руската православна църква, по силата на известните исторически обстоятелства, не е успяла да вземе участие на това съвещание. Когато научил за съвещанието в Константинопол, Патриарх Тихон все пак издал постановление за преминаване към "новоюлианския" календар. Но това предизвикало, по думите на Балашов, "протести и настроения сред вярващите". Затова постановлението било отменено след по-малко от месец.
Представителят на Московската Патриаршия съобщи също, че разминаването от един ден на юлианския календар с астрономическата година се натрупва за 128 години, на григорианския - за 3 хиляди 333 години, на "новоюлианския" - за 40 хиляди години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).