Над Ирак витае опасността от гражданска война

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:48 / 19.03.2006
1124
Три години след нахлуването на международната коалиция в Ирак, прогонила от власт диктаторския режим на Саддам Хюсеин, страната е застрашена от разпалване на гражданска война - катастрофален сценарий, който Вашингтон иска да избегне на всяка цена.

Тази опасност никога не е присъствала така застрашително в действителността и в съзнанието на хората, както след избухването на насилието между религиозните общности и предупрежденията, че има опасност цялата страна да пламне на фона на продължаващата политическа криза.

Предпоставките за това са осезаеми и се проявиха след взривяването на свещени за шиитите храмове в Самара, северно от Багдад, последвано от вълна от насилие, при която загинаха над 400 души.

Съвсем неотдавна кървавите атентати в големия багдадски шиитски квартал Садр предизвикаха друга вълна от насилие и обвинения в мащабни репресии срещу сунитите в иракската столица.

Чак от най-горните етажи на властта бяха отправени предупреждения за опасност от гражданска война, включително от президента Джалал Талабани.

Ако Ирак не се сдобие с правителство на националното единство, ще има много лоши последици. Опасяваме се дори от гражданска война, заяви кюрдският политик, обезпокоен от политическата криза и разрастването на насилието.

Все по-често и в изявления на западни представители се споменава понятието гражданска война, въпреки че, както каза на 13 март британският министър на отбраната Джон Рийд, подобен конфликт не е "нито непосредствено предстоящ, нито неизбежен".

За избягването на тази опасност на 9 март министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд препоръча бързо да бъде сформирано правителство на националното единство, което да управлява "в центъра". В изказване пред сенатската комисия по бюджета той подчерта, че това би позволило да се успокои още малко обстановката. Според него проблемът е колкото политически, толкова и свързан със сигурността. Целта е да се предотврати гражданска война, изтъкна Ръмсфелд.

Едновременно с военния ангажимент на Съединените щати в Ирак, където са разположени 133 000 американски войници, Вашингтон подтиква политическите партии в страната да постигнат съгласие за сформиране на правителство на националното единство.

Три месеца след парламентарните избори, целящи създаването на постоянни институции в Ирак, партиите продължават да търсят формула за подялба на властта.

Трудно се оказа намирането на компромис между политическите блокове, оформени на общностен принцип и съперничещи помежду си, които се появиха след падането на еднопартийната система на Саддам Хюсеин. На всичкото отгоре те нямат една и съща визия за бъдещето на страната.

Шиитското мнозинство вече не изключва възможността за формиране на автономна област в богатия на петрол район южно от Багдад с преобладаващо шиитско население. Сунитските араби обаче ожесточено се противопоставят на тази идея.

Що се отнася до кюрдите, които имат широка автономия, през главите им минават отцепнически мисли. Останалите малцинства - християни и други - живеят в страх от разчленяването на страната.

Регионалната игра усложнява обстановката с поредицата въздействия и намеси в иракските дела. Това е една от причините, накарали Съединените щати да подтикват арабските сунити да се интересуват от политическия процес, който в продължение на известно време бойкотираха.

Участието им в изборите на 15 декември беше приветствано като успех, но остава да им се намери място на новата политическа шахматна дъска в Ирак - с надеждата, че това ще помогне за усмиряване на насилието, което те предизвикват и което се смята за реакция на тяхната маргинализация. /БТА/


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция
Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).