ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Над Ирак витае опасността от гражданска война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:48 / 19.03.2006Коментари (0)1126
©
Три години след нахлуването на международната коалиция в Ирак, прогонила от власт диктаторския режим на Саддам Хюсеин, страната е застрашена от разпалване на гражданска война - катастрофален сценарий, който Вашингтон иска да избегне на всяка цена.

Тази опасност никога не е присъствала така застрашително в действителността и в съзнанието на хората, както след избухването на насилието между религиозните общности и предупрежденията, че има опасност цялата страна да пламне на фона на продължаващата политическа криза.

Предпоставките за това са осезаеми и се проявиха след взривяването на свещени за шиитите храмове в Самара, северно от Багдад, последвано от вълна от насилие, при която загинаха над 400 души.

Съвсем неотдавна кървавите атентати в големия багдадски шиитски квартал Садр предизвикаха друга вълна от насилие и обвинения в мащабни репресии срещу сунитите в иракската столица.

Чак от най-горните етажи на властта бяха отправени предупреждения за опасност от гражданска война, включително от президента Джалал Талабани.

Ако Ирак не се сдобие с правителство на националното единство, ще има много лоши последици. Опасяваме се дори от гражданска война, заяви кюрдският политик, обезпокоен от политическата криза и разрастването на насилието.

Все по-често и в изявления на западни представители се споменава понятието гражданска война, въпреки че, както каза на 13 март британският министър на отбраната Джон Рийд, подобен конфликт не е "нито непосредствено предстоящ, нито неизбежен".

За избягването на тази опасност на 9 март министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд препоръча бързо да бъде сформирано правителство на националното единство, което да управлява "в центъра". В изказване пред сенатската комисия по бюджета той подчерта, че това би позволило да се успокои още малко обстановката. Според него проблемът е колкото политически, толкова и свързан със сигурността. Целта е да се предотврати гражданска война, изтъкна Ръмсфелд.

Едновременно с военния ангажимент на Съединените щати в Ирак, където са разположени 133 000 американски войници, Вашингтон подтиква политическите партии в страната да постигнат съгласие за сформиране на правителство на националното единство.

Три месеца след парламентарните избори, целящи създаването на постоянни институции в Ирак, партиите продължават да търсят формула за подялба на властта.

Трудно се оказа намирането на компромис между политическите блокове, оформени на общностен принцип и съперничещи помежду си, които се появиха след падането на еднопартийната система на Саддам Хюсеин. На всичкото отгоре те нямат една и съща визия за бъдещето на страната.

Шиитското мнозинство вече не изключва възможността за формиране на автономна област в богатия на петрол район южно от Багдад с преобладаващо шиитско население. Сунитските араби обаче ожесточено се противопоставят на тази идея.

Що се отнася до кюрдите, които имат широка автономия, през главите им минават отцепнически мисли. Останалите малцинства - християни и други - живеят в страх от разчленяването на страната.

Регионалната игра усложнява обстановката с поредицата въздействия и намеси в иракските дела. Това е една от причините, накарали Съединените щати да подтикват арабските сунити да се интересуват от политическия процес, който в продължение на известно време бойкотираха.

Участието им в изборите на 15 декември беше приветствано като успех, но остава да им се намери място на новата политическа шахматна дъска в Ирак - с надеждата, че това ще помогне за усмиряване на насилието, което те предизвикват и което се смята за реакция на тяхната маргинализация. /БТА/








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: