Обявиха номинациите за ''Оскар''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:31 / 25.01.2005
1048
Днес в Лос-Анджелис бяха обявени номинациите за наградата за филмово изкуство "Оскар", присъждана всяка година от киноакадемията на САЩ. По традиция списъкът с имената на претендентите се огласява от президента на Академията и някой известен актьор. Тази година на президента Франк Пиърсън асистираше актьорът Ейдриън Броуди, който получи "Оскар" през 2003 г. за ролята си във филма на Ролан Полански "Пианистът".
Пиърсън и Броуди съобщиха по пет имена на номинирани в 10 от общо 24 категории. Останалите имена се раздават на журналистите в писмен вид и се публикуват в интернет.
Тази година за наградите "Оскар" са се кандидатирали 267 филма. Според правилата на академията филмът-претендент трябва да бъде с продължителност не по-малка от 40 минути, да бъде записан на 35 или 70-мм лента или в цифров формат.
"Авиаторът" на Мартин Скорсезе получи 11 номинации, сред които и най-престижните - за най-добър филм, най-добър актьор (Леонардо ди Каприо) и най-добър режисьор.
Филмът на Клин Истууд "Момиче за милион долара" и драмата "В търсене на Нетландия" - разказ за живота на автора на "Питър Пан" Джеймс Матю Бари - получиха по 7 номинации. Клинт Истууд също ще се състезава в категориите за най-добър режисьор и най-добър актьор.
Биографичният филм за знаменития музикант и певец Рей Чарлз - "Рей" - е номиниран в 6 категории, а комедията "Настрани" - 5.
За званието най-добър филм ще се борят "Авиаторът", "Странично", "Момиче за милион долара", "Вълшебната страна" ("В търсене на Нетландия") и "Рей".
За най-добър актьор на 2004 ще спорят Дон Чидъл ("Отец Раул"), Джони Деп ("В търсене на Нетландия"), Леонардо ди Каприо ("Авиаторът"), Клинт Истууд ("Момиче за милион долара") и Джейми Фокс ("Рей").
Номинациите за най-добра актриса са: Анет Бенинг ("Да бъдеш Джулия" ("Театър"), Каталина Сандино Морено ("Мария, изпълнена с милост"), Имелда Стонтън ("Вера Дрейк"), Хилари Суонк ("Момиче за милион долара") и Кейт Уинслет ("Вечното сияние на страстта").
За званието най-добър режисьор претендират Мартин Скорсезе ("Авиаторът"), Клинт Истууд ("Момиче за милион долара"), Тейлър Хакфорд ("Рей"), Майк Ли ("Вера Дрейк") и Александър Пейн ("Настрани").
За най-добър изпълнител на второстепенна мъжка роля са номинирани Алън Елда ("Авиаторът"), Томас Хейдън Чърч ("Настрани"), Джейми Фокс ("Съучастникът"), Морган Фриймън ("Момиче за милион долара"), Клайв Оуен ("По-близо").
Наградата за най-добра второстепенна женска роля ще оспорват Кейт Бланшет ("Авиаторът"), Лаура Лини ("Кинси"), Вирджиния Мадсън ("Настрани"), Софи Оконедо ("Хотел "Руанда") и Натали Портман ("По-близо").
Номинациите за най-добър чуждестранен филма са: "Като в рая" (Швеция), "Хорът" (Франция), "Падение" (Германия), "Морето отвътре" (Испания) и "Вчера" (ЮАР).
77-та тържествена церемония по връчването н астатуетките "Оскар" ще се състои на 27 февруари в Лос Анджелис.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).