ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Опозицията печели парламентарните избори в Полша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 22.10.2007Коментари (0)979
©
Опозиционната партия "Гражданска платформа" на Доналд Туск печели вчерашните предсрочни парламентарни избори в Полша. Това сочат данните от допитвания на излизане от избирателните секции /т.нар. "екзит пол"/, цитирани от осведомителните агенции.

Според анкетите "Гражданска платформа" печели около 44 процента от гласовете срещу 30-31 процента за "Право и справедливост" на премиера Ярослав Качински.

"Левица и демократи" на бившия президент Александър Квашневски се нарежда на трето място с 12,2 процента.

Най-вероятният коалиционен партньор на "Гражданска платформа" - Полската селска партия получава 7,9 на сто от гласовете.

Двете консервативни партии - "Самоотбрана" и Лига на полските семейства не успяха да прескочат петпроцентовата бариера със съответно 1,4 процента и 1,6 процента подкрепа.

Според прогнозите в гласуването са участвали 55,3 процента от избирателите. Това е най-високата избирателна активност в Полша от края на комунизма през 1989 г. насам.

Публикуването на първите прогнозни резултати бе отложено с около 3 часа заради удължено гласуване и технически проблеми в някои избирателни секции. Официалните резултати от вота ще бъдат обявени във вторник.

Ако прогнозите се потвърдят, "Гражданска платформа" ще получи 227 места в долната камара (Сейма) и 67 места в горната (Сената). Само четири мандата не достигат на партията, за да има сама мнозинство в Сейма.

"Право и справедливост" може да разчита на 158 места в Сейма и 26 в Сената. Полската селска партия ще има 27 места в долната камара.

Ярослав Качински призна поражението на своята партия и поздрави Туск с победата. "Не успяхме срещу този безпрецедентно широк фронт от атаки", каза той след оповестяването на данните от допитванията. "Ще бъдем решителна, твърда опозиция", обеща Качински.

"От много седмици убеждаваме хората, че животът в Полша може да бъде по-добър, че поляците заслужават по-добро правителство", заяви Туск.

Той благодари на избирателите, които по думите му "са показали на цяла Европа, че в трудни времена поляците могат да се погрижат за страната си по изключително отговорен начин". "Ще направим всичко възможно, за да превърнем Полша в хубав дом за вас", изтъкна Туск.

Лидерът на Полската селска партия Валдемар Павлак заяви, че е готов да влезе в коалиция с "Гражданска платформа" и очаква предложение от Туск. Сега всичко зависи от "Гражданска платформа", каза той.

"Гражданска платформа" обяви, че иска да изтегли полските войници от Ирак през следващата година.

Полските войници трябва да бъдат изтеглени от Ирак през 2008 г., тъй като нашата мисия вече е изпълнена, заяви лидерът на парламентарната фракция на партията Богдан Здроевски.

По думите му наброяващият 900 души полски контингент би могъл да бъде върнат у дома в началото на следващата година, но това все пак зависи от условията, договорени от сегашното правителство.

Според Здроевски освен това "Гражданска платформа" може да прекъсне преговорите със САЩ за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Полша, ако Вашингтон не предложи достатъчно гаранции в сферата на сигурността.

"Гражданска платформа" се включи в предизборната надпревара с програма от десет точки, включваща намаляване на данъците, значително увеличаване на заплатите на бюджетните служители и на пенсиите, безплатно медицинско обслужване за всички граждани, изграждането на мрежа от съвременни магистрали и изтеглянето на полския контингент от Ирак през 2008 г., припомня ИТАР-ТАСС.

 



Източник: Дарик радио







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: