Осерваторио суи Балкани за десния екстремизъм на Балканите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:54 / 22.01.2005
1071
Неправителственият изследователски център в Италия Осерваторио суи Балкани разпространи първия от серията анализи, обединени в досието "Крайната десница на Балканите".
Докато в Сърбия парламентът прокарваше закон, който приравнява четниците към партизаните антифашисти, в Хърватия беше взривен паметникът на Тито в родния му град Кумровец. На негово място се появиха паметници на дейци на усташкия режим като Юре Францетич и Миле Будак, който е бил един от най-близките съратници на Анте Павелич - основателят на така наречената Независима хърватска държава, която е водела политика на изтребване на сърбите, евреите, ромите и други малцинства, се казва в анализа. Румънските "камарази" (другари) от Нова десница, облечени в черни или зелени ризи, се отъждествяват с водача на действалата между двете световни войни Желязна гвардия на Корнелиу Зеля Кодриану, според който евреите са били агенти на болшевизма и главни виновници за хаоса в страната. Нова десница се смята за най-важната новолегионерска организация в Румъния и поддържа връзки с партньорски и приятелски организации в Белгия, Франция, Германия, Полша, Португалия, Сърбия, Словения, Испания, посочва Осерваторе суи Балкани. В Босна и Херцеговина също така опасно се надига антисемитизмът, докато в страни като Черна гора групи футболни фенове, нарекли се "Варварите", преследват хомосексуалистите. В Косово се чувства носталгия по времето на нацистката окупация, а в Македония групи скинхедс вилнеят в градовете, пише още в анализа. Разбира се, че се идентифицираме с националсоциализма, заявява лидерът на Българския национален съюз Боян Боянов, чийто движение използва униформи по образец от Втората световна война и българска предхристиянска символика. Нашето място е в една Европа на свободни нации, а не на слуги и господари - продължава Боянов, който е сигурен в поддръжката на европейските "братя" на организацията си в Германия, Белгия, Испания, Франция, Румъния, Холандия, се изтъква в заключение на анализа. Информацията е на БТА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).