ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Папа Бенедикт ХVІ се възкачи на Светия престол
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:36 / 24.04.2005Коментари (0)1621
©
Бенедикт Шестнайсети получи днес върховните символи на папската власт, с което се приключва процедурата по възкачването на Светия престол след избора му за глава на Римокатолическата църква на 19 април. За тържествената церемония на площад Свети Петър във Ватикана дойдоха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и представители на други вероизповедания. В знак на особена почит към своя сънародник Германия беше представена от президента Хорст Кьолер, от канцлера Герхард Шрьодер и от над сто хиляди сънародници на Йозеф Рацингер, сред които и неговият брат Георг.
В Рим се стекоха около половин милион поклонници, а мерките са сигурност бяха същите както при погребението на Йоан Павел Втори - десет хиляди униформени и цивилни служители на реда, специализирани отряди за борба с тероризма, военни подразделения за отразяване на нападение с оръжия за масово унищожение. Въздушното пространство на Вечния град беше затворено и охранявано от изтребители и хеликоптери, както и от разузнавателен самолет АУАКС, предоставен от командуването на НАТО в Европа. Италиански бойни кораби патрулираха в близост до плажовете на Тиренско море.
Церемонията продължи два часа и започна с молитва на папа Бенедикт Шестнайсети и на Кардиналската колегия на гроба на Свети Петър в криптата на едноименната базилика. Кардиналите изпълниха ритуала на "Целувката на мира", изреждайки се да прегърнат и целунат папата. Този път обаче те не коленичиха пред него, за да положат клетва за вярност. Вместо тях клетвата беше произнесена от смесена група от 12 религиозни и светски лица, мъже и жени. По този начин беше възпроизведена символиката на 12-те апостоли, но същевременно беше засвидетелствано широко представяне на католическата действителност.
©
Бенедикт Шестнайсети получи от чилийския кардинал Хорхе Медина Естевес символите на пълната папска власт. Тържествената литургия завърши с произнасянето на папската благословия "Урби ет орби" (Към града и към света), тъй като освен глава на Универсалната църква приемникът на Свети Петър е и епископ на Рим След края на церемонията по официалното му встъпване в длъжност папа Бенедикт Шестнайсети се качи в открит автомобил и отиде да поздрави вярващите на площад Свети Петър , предадоха световните агенции.
Прав и усмихнат в задната част на "папамобила", той благослови стеклото се на площада множество. Вярващите обаче не можаха да се доближат до него, нито да го докоснат поради железните прегради, инсталирани там от силите на реда.
Камбаните на базиликата Свети Петър биеха възторжено, докато новият папа обикаляше площада с откритата кола. Информацията е на БТА.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: