Почина най-забележителният пианист на столетието Грант Йохансен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:32 / 29.03.2005
745
Пианистът Грант Йохансен, родом от Солт Лейк Сити, почина на 83 годишна възраст в Берлин, съобщиха познати и роднини на музиканта.
"Той беше един от най-забележителните пианисти на столетието, в САЩ и в целия свят”, - каза по повод неговата смърт композиторът Кроуфорд Гейтс. – "Това е края на една ера и е голяма загуба за целия музикален цвят.”
Елизабет фон Рамелхоф, стара приятелка на музиканта, съобщи, че в Берлин Йохансен дошъл да посети приятели. Още в неделя сутринта той се оплаквал от болка в гърба, разказва фон Рамелхоф.
Независимо, че по-голямата част от своя живот пианистът е прекарал в Ню Йорк, той е съхранил тесни връзки с родния си град.
Грант Йохансен е роден на 30 юли 1921 година. Още седемнадесетгодишен той се премества в Ню Йорк, където шлифова своя талант под ръководството на пианиста и композитора Робърт Касадеус.
Слава му носят изпълненията по турнетата на Нюйоркската филхармония под ръководството на Димитър Митропулос и Кливландският оркестър с диригент Джордж Щел. Заедно с това Йохансен прави и самостоятелни концерти в Европа.
От 1977 до 1985 година пианистът оглавява Кливландския музикален институт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).