ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Почина принцът на Монако Рение Трети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 06.04.2005Коментари (0)5751
©
Принцът на Монако Рение Трети почина днес на разсъмване в реанимационното отделение на кардиологичния център на княжеството. Според прессъобщението от княжеския дворец смъртта е настъпила "вследствие белодробни, сърдечни и бъбречни усложнения". Принцът беше хоситализиран на 7 март заради стара белодробна инфекция.
Кончината на принца не е неочаквана за неговите поданици - здравословното му състояние се влоши рязко още преди две седмици и лекарите не даваха надежди за благоприятен изход. На практика през този период животът на монарха беше поддържан изкуствено.
81-годишният Рение Трети от династията Грималди беше най-старият европейски монарх - той се изкачва на престола още през май 1949 г. Здравословните проблеми на принца започват от средата на 90-те години, когато претърпява сърдечна операция, като същевременно е отстранена част от белия му дроб. През последните две години заради заболявания на дихателните пътища принцът е хоспитализиран нееднократно и на практика почти не се появяваше публично.
Миналата седмица във връзка с тежкото заболяване на монарха Съветът на короната на Монако възложи на неговия син и наследник принц Албер функциите на регент. На своите 47 години Албер е все още ерген и е смятан за една от най-желаните партии в Европа. През последните години заради разклатеното здраве на баща си принц Албер го представляваше при повечето официални случаи. Той посети Пловдив през ноември миналата година и остана очарован от нашия град.
Освен син принц Рение Трети има и две дъщери - принцесите Каролина и Стефания, както и няколк внуци. Неговата жена, холивудската кинозвезда Грейс Кели, загина в автомобилна катастрофа през 1982 г.

Принц Рение е роден на 31 май 1923 г. Негови родители са принциса Шарлот дьо Монако и принц Пиер дьо Полиняк, няколко години преди това приел титлата Грималди. Образованието си бъдещият монарх получава във Великобритания, Швейцария и Франция, където завършва престижната Висша школа по политически науки "Сианс По". През септември 1944 г. постъпва на служба като офицер от френската армия и взема участие във военната кампания против нацистка Германия в Елзас.
Управлява малкото средиземноморско княжество от 1949 г. след смъртта на дядо си Луи Втори и отказа от титлата в полза на сина си от законната наследница - майка му принцеса Шарлот. Потомък на седемвековната династия Грималди - една от най-старите в Европа - принц Рение Трети получи всеобщо признание за заслугите си в преобразяването на Монако от център на хазарта в рай за милионери. През 1956 г. монархът откупува от гръцкия мултимилионер Аристотел Онасис акциите на световноизвестното казино в Монте Карло, става негов мажоритарен собственик и повежда борба за изчистване името на княжеството от петното на "мръсните пари", за икономически и туристически разцвет на Монако.
Бляскавата репутация на княжеството получи нова сила с привличането на Формула едно и с женитбата на Рение за холивудската звезда Грейс Кели. Той я среща на фестивала в Кан през 1955. Сватбата им следващата година очарова света.
Приказката продължава до смъртта на Грейс в автомобилна катастрофа през 1982 година. Някога Съмърсет Моум описва Монако като слънчево място за сенчести хора. Именно грандиозните мечти на Рение дадоха тласък на процъфтяването на икономиката на Монако, чието шеметно развитие не е преставало вече половин век.
През 90-те хазартът представляваше не повече от 5% от годишния доход на княжеството, като огромната част от печалбите вече идваше от туризма, търговията и индустрията. Откакто принцът зае престола, Монако разшири територията си с 20%, като си върна стари свои земи и засили суверенитета си. Страната вече притежава всички атрибути на независима държава - флаг, паспорт, пощенски марки, а от 1993 и място в ООН. Принц Рение Трети остави на сина си Албер едно кралство, което в бъдеще може и да се натъкне на икономически изпитания, но чийто трон със сигурност се ползва с любовта на поданиците.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: