Погребаха краля на Саудитска Арабиа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:05 / 02.08.2005
1258
Държавни глави на мюсюлмански страни, саудитски принцове и ислямски духовници се помолиха за покойния саудитски крал Фахд в джамията на имам Турки бин Абдула в Рияд. След това Фахд бе погребан в гробището Ал Уд. За молитвата в джамията се бяха събрали хиляди опечалени, включително наследникът на Фахд, неговият природен брат Абдула. Церемонията в джамията продължи няколко минути и бе водена от великия мюфтия на Саудитска Арабия Абделазиз ал Шейх. След това тялото на Фахд бе изнесено и качено в линейка. Автомобилна процесия го съпроводи до гробището в Рияд, където, в съответствие с уахабитската традиция, то бе положено в обикновен гроб. На погребението присъстваха само роднини на покойния крал, предаде АФП. Гостите от немюсюлмански държави не участваха в молитвата за покойния крал. В Рияд са британският престолонаследник принц Чарлз, френският президент Жак Ширак, както и американска делегация, водена от вицепрезидента Дик Чейни. Те ще се срещнат с крал Абдула по-късно днес.

Центърът на саудитската столица Рияд е блокиран заради погребението на починалия вчера крал Фахд. Церемониите ще започнат в 15,30 часа българско време. Всички магазини около джамията, където ще се състои траурната церемония са затворени, а улици в радиус от 200 метра са блокирани. Отцепен е и районът около магистралата, която свързва центъра на града с летището. Монарси и държавни и правителствени лидери от цял свят пристигат в саудитската столица. Сред гостите има представители на държави, които не са мюсюлмански, но те няма да участват нито в погребението на покойния крал, нито в молитвата преди това. Както предшествениците си, Фахд ще бъде погребан в обикновен гроб с надгробен камък с името му. Това е в съответствие със строгите уахабитски традиции. Информацията е на радио Пловдив.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).