Положението на ромските жени в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:05 / 02.06.2006
1689
Ромските жени са сред най-застрашените групи в страните от Европейския съюз, присъединяващите се държави и страните кандидатки според доклад, одобрен днес от ЕП. Депутатите призовават да се предприемат мерки за справяне с дискриминацията на всички нива, на която тези жени са подложени заради техния етнос и пол.

ЕП призовава властите в ЕС да разследват нарушенията на човешките права на ромските жени, да се наложат наказания на нарушителите и да се осигури необходимата компенсация на жертвите. Те призовават страните-членки да осигурят по-добра защита на жените за репродуктивното им здраве, да предотвратят и забранят насилствената стерилизация, да окуражават семейното планиране и да предложат алтернативи за ранните бракове и сексуално образование. ЕП подчертава необходимостта от изключителна бдителност относно трафика на ромски жени.

Всички ромски жени трябва винаги да имат достъп до здравни грижи, а не само в спешни случаи или при раждане както обикновено се случва. Данни от проучвания показват, че продължителността на живота на ромските жени в някои географски области е по-кратка от тази на другите жени. Много ромски момичета не завършват училище.

ЕП иска на национално ниво да се осигури равен достъп до качествено образование на жени и момичета от ромски произход. Другият болезнен въпрос, на който трябва да се обърне внимание, са високите нива на безработица сред тези групи.

Според доклада положението на ромските жени в страните кандидатки трябва да е ключов критерий за оценката за готовността за присъединяването им към Европейския съюз. Членовете на комисията препоръчват бъдещият Институт за равенство на половете да има специален отдел за ромските жени в Европейския съюз.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция
Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).