Последната тайна на ''сивия вълк'' била пак българската следа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:01 / 30.03.2005
1562
Позабравената в последните години история за българската връзка в покушението срещу папата на 13 май 1981 г. отново възкръсна в италианските медии. В днешния си брой Corriere della Sera публикува обширен материал, в който настоява, че покушението срещу Светия отец е организирано от българските тайни служби, упълнмощени от КГБ. "Сивият вълк" Али Агджа, който тогава изстрела два куршума, за щастие, несмъртоносни, срещу папата, е бил заплашен и затова се е отказал от първоначалните си показания, пратили на подсъдимата скамейка българина Сергей Антонов. Това твърди изданието, позовавайки се на т.нар. "архиви на Митрохин", бивш агент на КГБ.
Според този архив, се твърди в материала, Али Агджа е преминал специална подготовка в лагера Сепарат при известния терорист Карлос. Основните похвати при боравене с оръжия Али Агджа усвоил от български инструктори и сътрудници на Щази - тайните служби на ГДР. През 1978 г. Агджа бил внедрен в груировката "Сивите вълци" с цел да дестабилизира Турция, станала член на НАТО. Първата му бойна задача била да убие главния редактор на вестник "Миллиет". Той бил заловен, но после избягал и се озовал в Иран.
В Техеран Агджа бил взет под опеката на руския вицеконсул Кузичкин, който пък бил резидент на КГБ в Иран. В онези години Иран вече е под властта на аятолах Хомейни, когото КГБ също искало да унищожи чрез Агджа, но претърпяло неуспех. "Сивият вълк" се прехвърлил в България. Тук той прекарал два месеца в най-добрия хотел в София и под разпореждането на резидента на КГБ и офицер от българските спецслужби се подготвял за покушение срещу папата.
След изстрелите на пл. "Св. Петър" в Рим Али Агджа е заловен. При разпитите и в съда той твърди, че е действал сам. Осъден е на доживотен затвор. Но след близо година поискал да даде нови показания, след които са задържани Сергей Антонов, ръководител на представителството на българската въздушна компания в Италия, Орал Джелик и др. Причината за промяната в показанията на агджа не се обяснява. Скоро след това загадъчно изчезва вицеконсулът Кузичкин, пише по-нататък, и година по-късно се озовава в Лондон, в щаб-квартирата на британското разузнаване МИ-6 също не се споменава. "Измяната" се обяснява със "страх от евентуални репресивни мерки от страна на Москва заради поведението на Агджа".
Междувременно турчинът продължил да прави самопризнания, българското следствие води паралелно разследване. И така до 1983 г., когато Агджа бил посетен в килията си от българския следовател Йордан Орманков, придружаван от преводач. Те заплашили турчина: "КГБ иска да ти помогне. Но трябва да се откажеш от всичко, което си казал досега, или ще унищожим и теб, и семейството ти". Агджа им повярвал и отстъпил, твърди изданието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).