ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Последната тайна на ''сивия вълк'' била пак българската следа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:01 / 30.03.2005Коментари (0)1562
©
Позабравената в последните години история за българската връзка в покушението срещу папата на 13 май 1981 г. отново възкръсна в италианските медии. В днешния си брой Corriere della Sera публикува обширен материал, в който настоява, че покушението срещу Светия отец е организирано от българските тайни служби, упълнмощени от КГБ. "Сивият вълк" Али Агджа, който тогава изстрела два куршума, за щастие, несмъртоносни, срещу папата, е бил заплашен и затова се е отказал от първоначалните си показания, пратили на подсъдимата скамейка българина Сергей Антонов. Това твърди изданието, позовавайки се на т.нар. "архиви на Митрохин", бивш агент на КГБ.
Според този архив, се твърди в материала, Али Агджа е преминал специална подготовка в лагера Сепарат при известния терорист Карлос. Основните похвати при боравене с оръжия Али Агджа усвоил от български инструктори и сътрудници на Щази - тайните служби на ГДР. През 1978 г. Агджа бил внедрен в груировката "Сивите вълци" с цел да дестабилизира Турция, станала член на НАТО. Първата му бойна задача била да убие главния редактор на вестник "Миллиет". Той бил заловен, но после избягал и се озовал в Иран.
В Техеран Агджа бил взет под опеката на руския вицеконсул Кузичкин, който пък бил резидент на КГБ в Иран. В онези години Иран вече е под властта на аятолах Хомейни, когото КГБ също искало да унищожи чрез Агджа, но претърпяло неуспех. "Сивият вълк" се прехвърлил в България. Тук той прекарал два месеца в най-добрия хотел в София и под разпореждането на резидента на КГБ и офицер от българските спецслужби се подготвял за покушение срещу папата.
След изстрелите на пл. "Св. Петър" в Рим Али Агджа е заловен. При разпитите и в съда той твърди, че е действал сам. Осъден е на доживотен затвор. Но след близо година поискал да даде нови показания, след които са задър
©
жани Сергей Антонов, ръководител на представителството на българската въздушна компания в Италия, Орал Джелик и др. Причината за промяната в показанията на агджа не се обяснява. Скоро след това загадъчно изчезва вицеконсулът Кузичкин, пише по-нататък, и година по-късно се озовава в Лондон, в щаб-квартирата на британското разузнаване МИ-6 също не се споменава. "Измяната" се обяснява със "страх от евентуални репресивни мерки от страна на Москва заради поведението на Агджа".
Междувременно турчинът продължил да прави самопризнания, българското следствие води паралелно разследване. И така до 1983 г., когато Агджа бил посетен в килията си от българския следовател Йордан Орманков, придружаван от преводач. Те заплашили турчина: "КГБ иска да ти помогне. Но трябва да се откажеш от всичко, което си казал досега, или ще унищожим и теб, и семейството ти". Агджа им повярвал и отстъпил, твърди изданието.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: