''Правда'': Дължим на България 100 милиона. За какво?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:24 / 30.12.2004
1171
По време на неотдавнашната си визита в Германия президентът Владимир Путин обеща, че Руската федерация напълно ще изплати дълговете си към парижкия клуб. Известно е, че най-голямата част от външния дълг на Русия се пада на развитите западни страни и преди всичко на Германия (около 30 млрд евро). Значителна сума обаче дължим и на нашите бивши партньори от соцлагера. Как така се получи, че Русия има дълг към страни, в които е вложила милиарди долари?
Най-голямо недоумение предизвиква наличието на 100-милионен доларов дълг към България. В съветските времена на практика всичко, построено в България, е направено с помощта на СССР. Най-големите промишлени обекти на страната - АЕЦ "Козлодуй", нефтопреработвателните предприятия във Варна и Бургас се появиха с непосредствена съветска помощ. България се разплащаше с цигари "Родопи", кетчуп, розово масло и зеленчукови консерви. Всъщност, имаше и българска електроника, която се изхвърляше моментално заради ниското си качество.
Както се вижда, българите ни плащаха най-вече със селскостопанска продукция. Но сумарната й стойност едва ли покрива дори половината от съветските вложения, техническата помощ или нефта и газа. През 1995, а след това и през 2002 г. Русия предостави на България режим на облагодетелствана нация (без да получи същото в отговор) и се съгласи да изплаща дълга с енергоносители и оръжейни доставки. Едва ли може да се намери логично обяснение за нашето великодушие към един член на НАТО и бъдещ член на ЕС.

Цитираният текст е откъс от статия в днешния брой на в-к "Правда", озаглавена "Дълговете на Русия към бившите съюзници: неизвестно към кого, неизвестно за какво".

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).