Продадоха писмо на Айнщайн за почти 4 милиона долара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:07 / 11.09.2024
1601
Писмо на Айнщайн за ядрената програма на нацистка Германия беше продадено за почти 4 милиона долара.

Писмо на Алберт Айнщайн до 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт беше продадено на търг за 3,992 млн. долара. В него един от основателите на съвременната теоретична физика предупреждава, че нацистка Германия може да създаде ядрена бомба. Стойността на документа се оценяваше на 4-6 млн. долара. Търгът беше организиран от аукционна къща Christie's, съобщава БГНЕС.

Писмото е написано на пишеща машина в два екземпляра и е с дата 2 август 1939 г. Текстът е продиктуван от Алберт Айнщайн на немски език, а след това е преведен на английски от неговия ученик унгарския физик Лео Силард. Именно Силард, заедно с колегите си Юджийн Уигнър и Едуард Телър, помолил Айнщайн да предупреди президента на САЩ за възможна ядрена заплаха от страна на нацистка Германия.

Първата версия, която е изпратена на американския президент, от 1945 г. се намира в президентската библиотека и музей на Рузвелт в Ню Йорк. Вторият, по-кратък, с подписа на Айнщайн, е бил в частната колекция на съоснователя на Miscrosoft Пол Алън. Christie's обяви решението да продаде лота на търг през юни 2024 г.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ЕК ни поряза
Една от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Гърция официално стана втората най-бедна страна в ЕС след Българи...
Легендарно място за похапване в Пловдив отново отвори врати
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено в България, Мол...
Още един опит за покушение срещу Тръмп


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).