ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Продават парцели на сензанционно ниски продажни цени, но евтиното често е твърде скъпо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 05.07.2024Коментари (0)14731
©
През последните дни петхилядното градче Гьотене в Югоизточна Швеция привлече интереса на медии от цял свят със сензанционно ниските продажни цени на земята - 10 цента за квадратен метър. Изключително привлекателната цена важи за 30 терена, които са изоставени от десетилетия - просто никой не се интересувал от тях, въпреки че се намират в близост до голямо езеро, пише "Deutshe Welle".

Как Гьотене се сдобива със световна слава

С акцията за разпродажба на земите малката шведска община цели да привлече купувачи и да съживи региона. Но има и едно условие: новият собственик се задължава в рамките на две години да построи къща на придобития терен.

Отначало продажбите тръгнали трудно, но след като големите шведски медии обърнали внимание на темата, а след тях и чуждестранните, хора от цял свят започнали да звънят и пишат на местните власти. Акцията дори временно е спряна, за да могат да се проучат всички оферти.

"Имаме кандидати от Европа, Азия, САЩ, Австралия и дори от Южна Америка", споделя кметът Йохан Мансон. В началото на август продажбата на терени ще продължи - вече на търг.

Европейците не искат да живеят на село

Шведският град Гьотене е пример за една тенденция, която вече от десетилетия се провява в цяла Европа. Младите хора напускат малките населени места, където обичайно има твърде малко работни места, и се насочват към големия град.

Така селата и малките градчета се обезлюдяват, а инфраструктурата в регионите става все по-слаба. С помощта на европейски програми, инициативи или маркетингови акции като тази в Швеция, отделните общини се опитват да противодействат, преди да е станало късно.

По данни на Европейската комисия т.нар. урбанизационен градус ще достигне 83,7% до 2050 година. За момента около 74% от хората в Общността живеят в градове.

Къщи за едно евро в Италия

В Италия още през 2008 година се появиха оферти за къщи на много ниска цена. Такива има и днес. Наддаването започва от символичното едно евро, като оттам нататък къщите в повечето случаи се продават за няколко хиляди.

Този вид къщи се предлагат от около 50 общини - в името на съживяването на изоставените села. Сградите, които имат остра нужда от модернизация, се намират например в Тоскана, Апулия или на Сицилия.

И там често купувачите трябва да сключат договор с местните власти, който ги задължава да санират къщата. Някои общини дори изискват от купувача да живее в придобития имот, а не да го дава под наем на турсти. А тъй като къщите често са в много лошо състояние, санирането им никак не излиза евтино.

И в Германия има евтини имоти на село

В Германия от Обединението през 1990 година насам селските райони най-вече в средната и в източната част на страната все повече се обезлюдяват, докато населението на градовете расте. Но от няколко години тенденцията като че ли е поспряла.

Предимно хората на възраст между 30 и 49 години все по-често се местят с децата си в селските райони, както показва проучване от 2023 година. Обяснението - пандемията и възможността да се работи от вкъщи.

Въпреки това и в Германия все още могат да се намерят къщи на много ниски цени. Те не са като тези в Швеция или Италия, но ги има - сгради по няколко хиляди евро, както става ясно от порталите за продажба на недвижими имоти. Така например в момента една къща със старинна архитектура в Саксония се продава с наддаване на начална цена 6200 евро. В района има и друга за 9200.

Евтино, но и скъпо

В Германия се продават имоти и за по-малко от едно евро, т.е. за нищо. Те не принадлежат на никого, защото например собственикът доброволно се е отказал от тях и така и не им е намерил купувачи.

В германската провинция Райнланд-Пфалц има около 1200 безстопанствени имота, както сочат данните на местното финансово министерство. Но придобиването им трябва добре да се обмисли, тъй като привидно безплатните имоти може да тънат в дългове. Ипотеката си остава и се прехвърля на следващия собственик.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортна стрелба
Лято 2024
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: