Прокуратурата в Страсбург разследва диригент-робовладелец на български и руски музиканти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:39 / 27.02.2005
2205
Диригентът на симфоничен оркестър "Кьолнски Нов филхармоничен оркестър" е бил задържан в четвъртък вечерта след концерт в Страсбург. Той е обект на разследване във Франция по подозрение, че е принуждавал млади музиканти от Източна Европа да работят нелегално. 49-годишният Фолкер Хартунг наемал музиканти от България и Русия и концентирал с тях из цяла Европа, като им заплащал мизерни суми. "Съвременният робовладелец", както го наричат в музикалните среди, е пуснат под гаранция няколко часа по-късно, като му е забранено да изнася концерти на територията на Франция до приключване на следствието.
Това не е първият сблъсък на Хартунг с правосъдието. През октомври миналата година срещу него беше повдигнато обвинение от прокуратурата в Ница и Нант за организиране на турнета без разрешително. Тогава той успя да напусне страната, отново освободен под гаранция. Във френската преса се появиха съобщения, че диригентът набирал млади изпълнители в консерваториите в София е Санкт Петербург, които пристигали от Русия и България с автобуси. По време на гастролите 56-та музиканти били принудени да пътуват с автобуси, да живеят в мизерни условия в най-евтините хотели, като получавали 30 евро на ден, т.е. три пъти по-малко от законоустановената минимална тарифа. С тези пари те трябвало да заплащат всичките си разходи. Хартунг не е предствали пред властите нито лицензия за организиране на турне, нито разрешителни за работа за чужденците. Официалната му версия била, че те работят безплатно, на обществени начала. Според разкритията, направени от в-к "Нис матен", по този начин Хартунг е спечелил чисто 200 хил. евро.
Ако сегашните подозрения на прокуратурата се оправдаят, германецът може да бъде осъден да плати солидна глоба, не е изключено и лишаване от свобода.
Оркестърът, ръководен от Хартунг, съществува от 1987 г. и оттогава е обиколил на практика цяла Европа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).