Пясъчна буря връхлетя Пекин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:32 / 17.04.2006
1171
Пекин беше връхлетян от пясъчна буря през изминалата нощ, предаде АП.

По данни на китайските метеорологични служби пясъчната буря е дошла от западните и централните райони на автономната област Вътрешна Монголия. Прогнозата на метеоролозите е, че високата концентрация на пясък във въздуха ще се задържи още няколко дни. Местните власти препоръчват на улицата да не излизат хора със заболявания на дихателния апарат, а при необходимост да се предприемат защитни мерки.

Сред традиционните мерки за защита на жителите на Пекин от замърсения въздух са плътните маски за лице. Днес рязко се увеличи броят на хората, които са излезли навън с маски. Обикновено през пролетта пясъчни облаци, идващи от северозапад, нападат столицата на Китай.

Днешният, най-силен през тази година, пясъчен облак, е вече деветият от началото на март. За северната част на Китай, където се намира Пекин, пясъчните бури и сушите представляват най-сериозните природни катаклизми. Както посочват специалистите, сухият климат е една от причините за появата на облаците от пясък и прах, когато силните ветрове от Сибир вдигат във въздуха тонове пясък и пресъхнала пръст и ги пренасят на хиляди километри.

В стремежа си да защитят столицата от стихията, от началото на 90-те години властите активно засаждат дървета около Пекин. Благодарение на тези мерки беше постигнато забележимо намаляване на броя и интензивността на пристигащите в града пясъчни облаци.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан
Драстичен скок в цените на почивките в Турция
Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).