ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
САЩ извъртяли на Гърция ''византийски номер'' с името на Македония
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 09.11.2004Коментари (0)692
За това, че решението на САЩ за признаване на Република Македония под нейното конституционно име въпреки очакваната бурна реакция от гръцка страна, е било взето при пълна секретност в тесен, но очевидно много влиятелен кръг, говори и фактът, че Държавният департамент е лъгал гръцкото лоби само няколко дни преди президентските избори в САЩ и официалното съобщение за признаването на името Македония.
Гръцките медии посочват, че директорът на сектора за Южна Европа в Държавния департамент Скот Марсиел е изпратил писмо с дата 29 октомври до Гръцко-американския институт, в което пише, че “САЩ официално признават Бившата югославска република Македония под това й име”. За да бъде иронията още по-голяма, писмото е изпратено на 3 ноември, в деня, в който е било взето формалното решение за признаването на конституционното име на Македония. Гръцко-американският институт получил писмото на 5 ноември, един ден, след като Вашингтон официално съобщи за промяната в своята политика по този въпрос. Гръцките медии оценяват, че решението е било взето при строга секретност, защото в противен случай на изборите Джордж Буш щеше да изгуби гласовете на гръцките емигранти, съобщава агенция БГНЕС.
Според проучване на социологическата агенция “Капа рисърч” над 85% от гърците подкрепят налагането на вето върху приемането на Македония в Европейския съюз, ако не бъде постигнат компромис за името. Проучването е проведено след решението на САЩ да признаят конституционното име на Македония.
В самата Македония признанието от страна на САЩ не беше посрещнато като изключително събитие, но все пак изигра предричаната от наблюдатели роля в подкрепа на правителствената политика по отношение провелия се референдум за териториалното деление на страната. Макар че мнозинството гласували са се обявили против новия закон за териториалното устройство на Македония, референдумът се провали заради ниската избирателна активност, заяви Зоран Таневски от Държавната избирателна комисия, цитиран от БТА. Само 26,24 процента от избирателите са гласували на вчерашното допитване дали искат да се запази досегашното териториално устройство на страната, според което Македония е разделена на 123 общини. От общо 1 709 536 избиратели на референдума са гласували 436 202 души. От тях за запазване на старото териториално деление на страната са се обявили 409 886 избиратели, а против са гласували 21 471. Референдумът се смята за успешен, ако в него участват 50 процента плюс един глас от регистрираните избиратели. При тези резултати остава в сила новият закон за териториалното устройство на Македония, който бе приет от парламента през август. Той предвижда Македония да има 84 общини, от които 10 в Скопие, а до 2008 г. общините трябва да станат общо 80. Реорганизацията ще направи етническите албанци преобладаващо население в 16 от 84 общини. Световният македонски конгрес (СМК), който бе инициатор на референдума, съобщи, че няма да приеме официалните резултати на Държавната избирателна комисия. Тъй като на 20 процента от територията на Македония избирателните бюра въобще не бяха отворени или бяха затворени по-рано, смятаме, че това поставя под въпрос редовността на референдума и затова ще поискаме Върховният съд да го обяви за невалиден, каза председателят на СМК Тодор Петров. Според него на голям брой граждани е било попречено да гласуват. Министърът на отбраната Владо Бучковски, който е заместник-председател на управляващия Социалдемократическа съюз на Македония, приветства резултатите от референдума като победа на правителството, съобщава Асошиейтед прес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: