САЩ са знаели, че Саддам търгува незаконно с нефт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:49 / 12.12.2004
1323
Ръководителите на САЩ са знаели, че бившият президент на Ирак Саддам Хюсеин търгува незаконно с нефт, съобщи АП. Спред доклада на оръжейния инспектор от ЦРУ Чарлз Дафер в резултат на програмата "нефт срещу хляб" Саддам е разполагал с повече от 1.7 млрд щ.д. Освен тях от контрабанден износ на нефт режимът е получил още 8 млрд щ.д.: 4.4 млрд от износа на нефт в Йордания, 2.8 млрд - в Сирия и 710 млн в Турция. Други 33 млн щ.д. са получени от доставки за Египет, но контактите с тази страна са били краткотрайни и незначителни.
В доклада се отбелязва, че Съединените щати са знаели, но не са могли да окажат влияние за спиране на доставките за Йордания и Турция. И двете страни са съюзници на САЩ, държавите са свързани с икономически отношения, а Йордания изобщо не може да съществува без иракския нефт. В крайна сметка Турция стана ключовата страна в региона за операциите на американските военно-въздушни сили в Афганистан и Ирак, което от своя страна означава, че контрабандният нефт би могъл да е използван за зареждане на американски самолети на турските летища.
По отношение на Сирия нещата стоят по-различно. Вашингтон е правил опити да спре незаконните контакти на страната с Ирак, но без успех. През февруари 2001 г. държавният секретар Колин Пауъл посети Дамаск, където се срещна с президента Асад и се договори с него за предаване на контрола над нефтопровода между Сирия и Ирак, но това така и не стана. В крайна сметка Вашингтон просто се оттегли от открито противопоставяне на Сирия.
Парите, получени от незаконната търговия с нефт, Ирак е изхарчил за усъвършенстване на въоръжените си сили. За 114 млн. щ.д. е придобита радарна технология от Беларус. 10 млн е получил Ким Чен Ир за ракетно оръжие. Военни доставки за все още неизвестна сума са били осъществени от България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).