САЩ се намесиха в спора за спазването на Преспанското споразумение

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:32 / 12.07.2024
3291
"САЩ ще работят със Северна Македония и Гърция за запазване на Преспанското споразумение", са заявили от Държавния департамент на САЩ, предава Voice of America.

"Преспанското споразумение беше историческо постижение за постигане на успехи в областта на сигурността в Южна и Източна Европа. Съединените щати подкрепят това жизненоважно споразумение, потвърждават важността на спазването му и ще работят с всички страни, за да запазят предимствата, произтичащи от него", се посочва в съобщение на Държавния департамент.

Гръцкият премиер Китиакос Мицотакис заяви по-рано, че министът-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски е използвал пълното конституционно име на държавата на закритите срещи в рамките на срещата на върха на НАТО, но не извън срещите. Той обаче посочи, че ако все още не се спази erga omnes (към всички), което е ключов елемент от Преспанското споразумение, официална Атина ще предприеме стъпки, без да разкрива конкретния си план. Мицотакис заяви по-рано, че е информирал лидерите на страните членки на НАТО по тези въпроси.

"Искам да подчертая, че в залата, в присъствието на всички лидери на НАТО, той не следваше тази тактика и използваше конституционното име на страната си. Оттам нататък смятам, че по един или друг начин ръководството на съседната държава ще разбере, че тази тактика е напълно контрапродуктивна. Във всеки случай Гърция към този момент няма да разкрие дипломатическите си оръжия, с които разполага, за да отговори на евентуалното упорство на ръководството на съседната страна в тази тактика", коментира Мицотакис.

Въпреки че са били на една маса на срещите в рамките на срещата на върха на НАТО, според официалната информация Мицотакис и Мицотакис не са имали дори кратка среща, за да обсъдят пряко македоно-гръцките отношения, отбелязват северномакедонските медии. От друга страна, в кулоарите на срещата на върха македонският премиер се срещна с колегите си от съседните България и Албания, министър-председателя на Естония, президента на Чешката република, както и със заместник-министъра по политическите въпроси от САЩ Държавен департамент.

Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
30.08.2024 Мицкоски: Не трябва да попадаме в капана на предизборната реторика на София
23.08.2024 От Албания: България използва позициите си в ЕС, за задоляване на апетити от Санстефанска България
02.08.2024 Мицкоски за спора с България: Искаме решение, но не с цената на нашата идентичност и потъпкано достойнство
29.07.2024 Мицкоски: Ако имахме нормален път, никой македонски гражданин в Македония нямаше да иска български паспорт
28.07.2024 Посланикът на ЕС в РСМ: Скопие да спазва споразумението с България, по-добро няма да получи
23.07.2024 РСМ ще поиска парите за жп линията до България да бъдат пренасочени към тази за Гърция
Още новини от Международни новини:
BMW изтегля 1,5 млн. автомобила от пазара заради проблеми със спи...
Българин получи присъда във връзка с жестокото убийство на турски...
Сетиха се! Германия с извънредна мярка заради незаконната миграци...
Изтекли данни на голяма компания повдигнаха много въпроси 
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Светът на музиката потъна в скръб


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).