Само 10 години ни делят от глобална катастрофа, твърдят учени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:42 / 24.01.2005
1313
Глобална катастрофа, предизвикана от климатичните промени, ще настъпи само след десет години, сe твърди в доклада на международна група учени "Meeting The Climate Challenge", чиито изводи публикува днес "Independent".
Според изследването, ако средногодишната температура на планетата се увеличи само с 2 градуса в сравнение с 1750 г., когато е започва бурното индустриално развити, Земята ще претърпи необратими промени на климата.
От 1750 г., по последни данни, средногодишната температура се е увеличила с 0.8 градуса по Целзий. Учените предупреждават, обаче, че, отчитайки темповете на замърсяване на околната среда, човечеството ще достигне критичната точка след 10 години или дори по-рано - когато концентрацията на въглероден диоксид (главния "парников" газ) в атмосферата стане 400 на милион. Днес тя е 379 промила и се увеличава с повече от 2 промила годишно. "Това е екологична бомба със закъснител с включен часовников механизъм", отбелязва Стивън Байер, бивш министър на транспорта, който оглавява комисията.
Последствията от затоплянето са напълно предсказуеми. това е топене на ледниците, наводнения в някои райони и суша в други, измиране на горите, рязко намаляване на реколтата, поява на благоприятна среда за равитие на много заболявания.
За да се избегне катастрофата, според авторите на доклада са необходими спешни и решителни мерки. Препоръчва се най-вече лидерите на страните от Г-8 да приемат решение до 2025 г. за една четвърт от произвежданата от тях електроенергия да се използват възобновяващи се източници. Освен това трябва да се сформира комисия по проблемите на климата, в която да се включат и развиващите се страни, най-вече Индия и Китай. Там напоследък постоянно нараства количеството на изхвърляния въглероден диоксид.
В подготовката на доклада са участвали учени, политици и бизнесмени от различни страни. Официално той ще бъде публикуван утре от британския Institute for Public Policy Research.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).