Изхвърлянето на храна може да бъде ограничено, стига да консумираме разумно и според нуждите си. Според международни изследвания, семействата в богатите страни изхвърлят 40% от храната вкъщи. За една Америка това са милиони тонове храна годишно. У нас, фирмите за кетъринг също могат да дадат примери за изхвърляне на храни в големи мащаби.
"За 2700 човека, съответно храната е към два тона, приготвена дори и повече, защото слагаме и някакви резерви, обаче хората, които идват не изяждат цялата храна и да речем остават двеста или триста килограма храна", изчисли Добромир Антонов от такава фирма.
В момент когато заради сушата, производството на храни става все по-скъпо, в света се подема кампания хората да спрат да изхвърлят.
Един от начините да не изхвърляме храна е да спрем да готвим за всяко хранене ново ястие и да не се презапасяваме с продукти, които ще се развалят, докато им дойде редът за ядене.
Източник: bTV